IntelligenceȘtiri

Degradarea stării de sănătate a lui Navalnîi, cauzată de o boală metabolică, nu de o presupusă otrăvire, susțin medicii ruși

Sursa: Tass

Medicii ruși au declarat că nu există nicio dovadă că Alexei Navalnîi, 44 de ani, liderul opoziției de la Moscova, ar fi fost otrăvit și susțin că degradarea subită a stării sale de sănătate ar fi fost provocată de o boală metabolică cauzată de tensiunea arterială scăzută, relatează postul Sky News, citând presa rusă.

Purtătorul de cuvânt al liderului opoziției a declarat că medicii au cedat presiunilor Kremlinului și au refuzat să permită transferul lui Navalnîi în Germania pentru tratament, însă medicii de la spitalul din Omsk, unde este internat disidentul rus, susțin că decizia a fost luată pentru că starea pacientului este critică și este riscant să se încerce transportarea lui.

Anatoli Kalinichenko, adjunctul medicului șef al spitalului din Omsk din vestul Siberiei a declarat, vineri, că până în acest moment nu s-au găsit urme de otravă în probele de sânge și urină prelevate de la Navalnîi.

“Până la această oră nicio otravă nu a fost identificată în sânge şi urină, nu sunt urme ale unei asemenea prezenţe”, a spus Anatoli Kalinincenko, relatează Agerpres.

“Nu credem că este vorba de o otrăvire”, a subliniat medicul, care a precizat că starea lui Navalnîi este “instabilă”, ceea ce nu permite transferul lui în străinătate.

Alexei Navalnîi, unul dintre criticii cei mai vehemenţi ai președintelui rus Vladimir Putin, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul în momentul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgentă la Omsk. Navalnîi a fost internat la un spital din oraș, fiind în acest moment în comă, plasat la reanimare şi conectat la un ventilator pulmonar.

Susținătorii săi s-au declarat convinşi că el a fost victima unei “otrăviri intenţionate”, “cu ceva amestecat în ceaiul” pe care Navalnîi l-a băut cu puțin timp înainte de a se îmbarca în avion.

Soția lui Navalnîi a afirmat, citând un oficial anonim din cadrul poliției, că în corpul opozantului rus au fost descoperită o substanță „foarte periculoasă”, care reprezintă un risc pentru toți cei din jurul său, astfel că ar trebui să poarte costume de protecție, a relatat presa rusă.