ApărareȘtiri

VIDEO. Defender-Europe 2021: Mii de militari NATO vor participa la misiuni de antrenament în România în perioada mai-iunie

Sursa: US Army

„Defender-Europe 2021”, cea mai mare aplicație militară NATO din acest an, la care se estimează că vor participa peste 30.000 de militari din 27 de țări, începe luna aceasta și va continua până în iunie. România va fi scena mai multor exerciții organizate în cadrul „Defender-Europe 2021”, anunță Forțele Terestre Americane în Europa și Africa.

Scopul exercițiului este acela de a consolida pregătirea strategică și operațională și interoperabilitatea dintre SUA, aliații și partenerii NATO. La aplicație vor participa militari din 27 de țări din întreaga Europă, inclusiv din România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Georgia sau Armenia.

„DEFENDER-Europe 21 ne oferă cea mai bună oportunitate de a ne perfecționa abilitățile, alături de aliații și partenerii noștri din regiunea Balcanilor și a Mării Negre – importantă din punct de vedere strategic – astfel încât să fim gata să răspundem oricărei crize care ar putea apărea”, a declarat generalul-locotenent Christopher Cavoli, șeful Comandamentul Forțelor Terestre Americane în Europa și Africa.

Începând din luna martie va începe transferul echipamentului și personalului din Statele Unite în Europa. În luna aprilie, unitățile participante vor fi dislocate în locații pre-poziționate în Germania, Italia și Olanda. Cea mai mare parte a activităților de pregătire vor avea loc în luna mai, iar exercițiul se va încheia în iunie.

DEFENDER-Europe 21 va cuprinde mai multe exerciții printre care și Swift Response, ce va include operațiuni aeropurtate în Estonia, Bulgaria și România în prima jumătate a lunii mai, la care vor participa peste 7.000 de militari din 11 țări.

De la mijlocul lunii mai până la începutul lunii iunie, peste 5.000 de miliari din opt țări vor participa la trageri de luptă în 31 de zone de antrenament din 12 țări, inclusiv România, în cadrul exercițiului Immediate Response. De asemenea, va avea loc o operațiune logistică comună.

Cel mai mare exercițiu din cadrul DEFENDER-Europe 21 va fi Saber Guardian (mijlocul lunii mai până la începutul lunii iunie). Peste 13.000 de militari din din 19 țări vor exersa operațiuni de apărare împotriva amenințărilor terestre, aeriene și balistice, dar și o misiune de evacuare medicală la scară largă. Activități din cadrul acestui exercițiu vor avea loc și în România, cât și în majoritatea țărilor din regiunea balcanică.

În cele din urmă, în luna iunie se va desfășura Command Post Exercise, în cadrul căruia 2.000 de militari vor testa capacitatea sediului central de a comanda forțele terestre multinaționale într-un mediu de instruire comun și combinat.