Știri

Declararea industriei de apărare ca ”strategică, de interes național” a trecut tacit de Camera Deputaților

Compania 383 Apărare CBRN în timpul unui exercițiu tactic (Florin Apăfăian/Ministerul Apărării)

Industria de apărare este ”strategică de interes național” se stipulează într-un proiect care modifică Legea 232/2016 privind industria naţională de apărare, trecut tacit de Camera Deputaților.

Proiectul de lege, inițiat de trei deputați PNL între care și Florin Roman (care a fost desemnat ministrul Economiei în guvernul pentru care Nicolae Ciucă a eșuat în încercarea de formare a unui majorități de susținere) a fost pus formal pe ordinea de zi a Camerei Deputaților din această săptămâna. Cum termenul de dezbatere și vot final era depășit (28 octombrie), actul normativ a fost aprobată tacit.

Proiectul de lege va merge la Senat, care este cameră decizională.

Între noutățile aduse de modificările propuse laLegea 232 /2016 se află declararea industrie de apărare ca ”strategică de interes național”, includerea la capacitățile de producție și a celor de producția de echipamente și accesorii de protecție balistică, chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN), includerea integrală a producției de armament și muniții (până acum erau doar cele de infanterie).

De asemenea. se propune redefinirea termenului de autorizație și limitarea valabilității acesteia la 3 ani, cu posibilitatea de prelungire după parcurgerea integrală a procedurii de autorizare.

Se mai prevede posibilitatea efectuării plăților în avans pentru realizarea investițiilor și simplificarea procedurii de acordare a drepturilor salariale pentru salariații care nu desfășoară activități din lipsă de comenzi sau contracte.

Proiectul de lege a fost susținut de MApN, dar celelalte instituții de forță au formulat observații de fond, după cum rezultă din comunicarea CSAT referitoare la proiect.