IT&CȘtiri

Daniel Ioniță, CEO CYMED: Atacurile de tip ransomware vor continua, spitalele nu vor fi ferite

Atacurile de tip ransomware vor continua, iar spitalele nu vor fi ferite de astfel de atacuri, care pot fi contracarate prin soluții și politici bune de backup, dar mai ales prin respectarea politicilor și procedurilor de securitate, a declarat, pentru Umbrela Strategică, generalul de brigadă (r) Daniel Ioniță, CEO al companiei CYMED.

Ioniță a explicat că, pentru a ne feri de atacurile de tip ransomware, trebuie să avem în vedere că acestea se propagă în special prin phishing și/sau injectarea codului malițios în site-uri ce urmează a fi accesate de utilizatori și ca urmare să infecteze sistemele acestora, cu tot ce comportă asta.

”Dacă s-a întâmplat, ar fi fost bine să fi avut o soluție de backup, o politică bună de backup -altfel ne criptează și backup-ul – și mai ales să ne fi asigurat că am respectat procedurile și politicile de securitate. Atunci nu am fi nevoiți să ne temen foarte tare de atacurile de tip ransomware. Dar până atunci…”, a completat el.

Modus operandi al atacatorilor nu s-a schimbat în pandemie 

Referindu-se la atacurile cibernetice din perioada pandemiei, CEO-ul de la CYMED a spus că nu atacatorii și-au schimbat foarte mult ”modus operandi”, ci numărul persoanelor care au fost nevoite să acceseze mediul online a crescut exponențial , mare parte fiind fără pregătire în securitate cibernetică.

Atacatorii tot ”de acasă” au lucrat, tot în afara orelor de program, doar noi am fost nevoiți să accesăm infrastructuri și aplicații folosite la fel de mult, de des, anterior online, a remarcat Ioniță.

”Securitatea nu este ieftină în general, securitatea cibernetică cu atât mai puțin . Tocmai de aceea ar trebui să fim mai smart”, a mai spus, pentru Umbrela Strategică, Daniel Ioniță, CEO al CYMED.