IT&CȘtiri

Dan Cîmpean a fost numit director general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică

Dan Cîmpean a fost numit director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, cu rangul de secretar de stat, pentru un mandat de cinci ani, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.

Cîmpean, fost director general interimar al DNSC, era director general al CERT-RO din mai anul trecut. Anterior, a fost partener la Deloitte Cyber Risk Services timp de 18 ani și Senior Consultant la Ernst & Young.

De asemenea, Iulian Alecu a fost numit în funcția de director adjunct al directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică, cu rang de subsecretar de stat. Alecu este fostul director general – adjunct al CERT-RO.

Guvernul a înființat în luna septembrie Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), o agenție care va fi în coordonarea premierului și finanțată din bugetul SGG.

Numărul  de posturi al Directoratului este de 1.250, care include structurile centrale, regionale și județene, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

DNSC a preluat activitățile, atribuțiile și personalul CERT-RO, iar principala sa responsabilitate  este asigurarea securității cibernetice a spațiului cibernetic național civil, în colaborare cu instituțiile și autoritățile competente.

Comitetul director al DNSC este format din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, premierului, MAI, MApN, MAE, MFP, MMPS, MCID, M. Educației, SRI, SIE, STS, SPP, ANCOM, ORNISS.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR) a criticat înființarea acestei structuri, remarcând că numărul de posturi crește de peste 8 ori, față de cel al CERT-RO și că ”toată distracția” este pe banii contribuabilului.