EnergieȘtiri

Damen Offshore Constructions derulează două proiecte la șantierul naval din Mangalia

Foto: Aker Solutions/ Damen

Șantierul naval Damen Mangalia derulează două proiecte de construcții offshore, respectiv platforme pentru echipament de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current), în cadrul unor contracte cu Aker Solutions, menționează compania într-un comunicat trimis Umbrela Strategică.

Lucrările au început anul trecut, primul proiect va fi livrat în prima jumătate a anului 2023, iar cel de-al doilea va fi livrat în primul trimestru al anului 2024. Odată finalizate, platformele HVDC vor pleca spre șantierul Aker Solutions din Stord, Norvegia, unde echipamentul HVDC se va instala și se va pune în funcțiune înainte de livrare.

Damen Mangalia se ocupă de construcția structurală, protecția suprafeței, echiparea, izolarea, iluminatul, conducte,cablarea locală și altele, precum și de construcția grilajelor de transport.

“Damen Shipyards Group este un partener cheie pentru noi în domeniul eolian offshore. Instalațiile lor sunt adaptate pentru fabricarea acestor tipuri de structuri, iar compania împărtășește pasiunea noastră pentru realizarea de proiecte mari și complexe în condiții de siguranță și sustenabilitate. Am construit o relație foarte solidă cu compania în ultimii ani și considerăm că Damen este o parte esențială în livrarea cu succes a portofoliului nostru HVDC”, a declarat Arne Engevik, director HVDC la Aker Solutions.

“Suntem foarte încântați că Aker Solutions, furnizor de top  al  produselor și serviciilor integrate pentru industria energetică globală, a ales Damen Shipyards pentru aceste proiecte. Suntem încrezători că platformele HVDC își vor îndeplini rolurile pentru mulți ani de acum înainte și suntem încântați să ne extindem contribuția pe care o avem deja la implementarea capacității de generare a energiei eoliene offshore atât de necesare”, a declarat Wouter Henstra, director comercial Damen Offshore Construction.

Grupul Damen Shipyards vrea să fie o forță de prim rang în domeniul construcțiilor offshore.

Compania vede perspective importante în domeniul eolian offshore, în special în sectorul eolian plutitor emergent și recunoaște, de asemenea, potențialul altor segmente ale sectorului energetic offshore și al acvaculturii.

Damen oferă în prezent un serviciu integrat de construcție și livrare pentru clienți împreună cu furnizarea expertizei complete în fabricarea și ingineria acestor proiecte.

Damen operează 35 de șantiere navale și alte 20 de companii în 20 de țări, susținute de o rețea de vânzări și service la nivel mondial. Damen Shipyards Group oferă locuri de muncă directe pentru peste 12.000 de oameni.