ApărareȘtiri

Cutia neagră a avionului taiwanez F-16V Viper care s-a prăbușit în ocean a fost găsită

Avioane F-16 ale aviației taiwaneze (FOTO: Ministry of National Defense, R.O.C.)

Cutia neagră a avionului de luptă F-16V al Forțelor Aeriene Taiwaneze, care s-a prăbușit în ocean, pe 11 ianuarie, a fost găsită luni seara, informează postul Radio Taiwan International.

Înregistratorul de date de zbor a fost trimis experților în aviație pentru a investiga cauza accidentului, au precizat oficialii aviației taiwaneze.

Avionul (număr de serie 6650), pilotat de căpitanul Chen Yi, a dispărut de pe ecranele radarului pe 11 ianuarie, la doar o jumătate de oră după decolarea de la baza aeriană Chiayi din vestul Taiwanului. Aeronava tocmai finalizase o serie de simulări de lansări de rachete în momentul în care a plonjat în ocean, potrivit martorilor oculari.

Săptămâna trecută, echipele de căutare au descoperit și rămășite umane ale căpitanul Chen Yi. Procurorul care investighează cazul a stabilit că decesul pilotului a survenit în urma traumelor multiple cauzate de un impact la viteză foarte mare. Descoperirea s-a bazat pe o autopsie efectuată rămășițele aparținând lui Chen, găsite de echipele de căutare la locul accidentului.

Acesta a fost al optulea accident major în Taiwan în care este implicat un avion de vânătoare F-16. În șase dintre acestea, pilotul a decedat.

În ultimii ani s-au înregistrat o creșterea semnificată a numărului de accidente aeriene în țara insulară, iar acest lucru are probabil legătură și cu faptul că Forțelor Aeriene Taiwaneze au trebuit să răspundă la un număr tot mai mare de incursiuni aeriene chineze.

Avionul care a dispărut marți era unul dintre cele 141 de avioane de vânătoare F-16A/B care au fost modernizate la standardul F-16V, ca parte a unui acord de 4 miliarde de dolari între Forțele aeriene taiwaneze și compania aeronautică Taiwan Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC), în parteneriat cu Lockheed Martin.

Taiwanul a achiziționat în total 150 de aeronave multirol F-16 A/B din SUA; primul lot fiind livrat în 1997. În noiembrie 2021, Taipeiul a comandat 64 de avioane de luptă F-16V „Viper”. Totodată, până la sfârșitul anului 2023, Taiwanul intenționează să modernizeze toate cele 141 de avioane de luptă F-16 A/B din dotarea aviației sale.

F-16 în configurația Viper dipsune de sisteme avansate de război electronic, poate utiliza o gamă mai largă de rachete și poate transporta o încărcătură utilă mai mare. Însă cea mai importantă noutate este reprezentată de radarul Active Electronically Scanned Array (AESA), model APG-83, care oferă o rază de detecție sporită, de aproape 370km, și permite urmărirea un numar superior de ținte față de radarele folosite de versiunile precedente de F-16.