ApărareȘtiri

Cutia neagră a avionului bulgar MiG-29 care s-a prăbușit în Marea Neagră a fost găsită

MiG-29 (Bulgarian Air Force)

Cutia neagră a avionului de luptă MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare, care s-a prăbușit în Marea Neagră, pe 9 iunie, a fost găsită, a anunțat joi ministrul interimar al Apărării de la Sofia, Georgi Panayotov, informează publicația Sofia Globe.

Cutia neagră, găsită la o adâncime de peste 70 de metri, iar învelișul exterior al cutiei negre a fost avariat, dar există speranțe că învelișul interior al cutiei negre nu este deteriorat.

Anchetatorii speră că dispozitivul va ajuta la elucidarea cauzei producerii accidentului aviatic soldat cu decesul unui pilot experimentat.

Ministrul Panayotov a spus că analiza datelor înregistrate de cutia neagră va fi efectuată în Bulgaria și a solicitat presei să înceteze să difuzeze speculații despre accident.

În contextul neclarităților privind producerea accidentului, un jurnalist bulgar a susținut că avionul MiG-29 ar fi fost doborât de armata sârbă, care participa la exercițiul din nord-estul Bulgariei cu un sistem antiaerian S-125 Neva.

„Exercițiile militare ale armatei sârbe în Bulgaria, la un poligon nu departe de orașul Shabla din nord-estul Bulgariei, și probabilitatea ca MiG-ul nostru să fi fost doborât de o rachetă S-125 Neva lansată de sârbi, ar fi trebuit să fie subiect de discuții politice aprinse, mai ales înainte de alegerile parlamentare. Cu toate acestea, nu a existat nicio discuție. Toate partidele, mass-media, comentatorii, toți rămân tăcuți”, a afirmat jurnalistul bulgar Grigor Lilov, într-o postare pe Facebook.

Ministerul Apărării de la Belgrad a dezmințit însă categoric teoria privind implicarea armatei sârbe în prăbușirea avionului bulgar, relatează postul sârbesc B92.

“Din cauza afirmațiilor și speculațiilor inexacte și rău intenționate ale jurnalistul și scriitorul bulgar Grigor Lilov, publicate de anumite părți din mass-media, Ministerul Apărării sârb informează publicul că membrii Forțelor Aeriene și de Apărare Aeriană ale Serbiei nu au efectuat acțiuni cu unitățile de rachete de apărare aeriană în ziua prăbușirii avionului bulgar MiG-29”, se arată în comunicatul emis de autoritățile militare de la Belgrad.

Cauza prăbușirii unui avion de vânătoare MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare în Marea Neagră, pe 9 iunie, rămâne necunoscută, însă una dintre ipoteze principale este cea a unei erori umane. Presa de la sud de Dunăre a relatat de mai mult timp că piloții bulgari zboară periculos de puțin: cel mult aproximativ 35 de ore pe an.

Un avion de luptă MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare s-a prăbușit în Marea Neagră, la primele ore ale zilei de 9 iunie, în cursul unui zbor de noapte în timpul exercițiului multinațional „Shabla 21”.