ApărareȘtiri

CSAT va discuta despre viitorul aviației militare române

Foto: Arhiva

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește marți, unul dintre subiectele în discuție fiind analizarea ”concepției dezvoltării aviației militare române”.

La ședința CSAT se vor mai dezbate subiecte subiecte referitoare la evoluțiile privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și a intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova.

De asemenea, vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

Un detaşament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene române participă la misiunea de poliţie aeriană întărită în Ţările Baltice, în perioada aprilie – iulie 2o23.

Anul trecut, România a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la guvernul norvegian. În prezent, aviația militară are în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6

Recent, un înalt oficial al MApN  a declarat, la un podcast al presei militare, că ”armata  își propune ca după 2030 să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35”.