IntelligenceȘtiri

CSAT va da avize pentru numirea și eliberarea din funcție a directorului general al DGPI din MAI

Sursa; deccanherald.com

Guvernul a propus ca numirea și eliberarea din funcție a directorului general al Direcției Generale de Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne să se facă cu avizul CSAT, justificând procedura prin ”necesitatea asigurării egalității de
tratament”.

De asemenea, guvernul a propus și o normă tranzitorie, care să modifice OUG 76/2016, conform căreia în situația în care directorul general al DGPI  aflat în funcție nu deține avizul CSAT, Ministerul de Interne ”solicită emiterea acestuia în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Executivul a precizat că, în ce în privește pe actualul director general,  ” numirea acestuia s-a efectuat deja cu respectarea condițiilor în vigoare la data numirii sale”. . Guvernul a mai invocat principiul neretroactivității legii civile.

Propunerile sunt cuprinse într-un punct de vedere al Palatului Victoria asupra unui proiect de lege pentru modificarea OUG 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a MAI, care aparține deputatului PSD Eugen Neață și unui grup de peste 100 de parlamentari social-democrați.

Parlamentarii PSD propuseseră ca avizul CSAT să fie dat doar la numirea în funcție a șefului DGPI și ca acesta să fie emis în termen de 90 de zile ”de la momentul intrării în vigoare a prezentei legi” pentru deținătorul actual al funcției.

Proiectul de lege este în stadiul de avize și rapoarte la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, care este prima Cameră sesizată.Guvernul susţine adoptarea actului normativ cu observațiile și propunerile menționate.