IntelligenceȘtiri

CSAT se întrunește în prima reuniune după retragerea SUA și aliaților săi din Afganistan

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu la repatrierea românilor din Afganistan (Foto: MAE)

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește pe 25 august, după-amiaza, în prima reuniune după retragerea SUA și a aliaților săi  din Afganistan, tema anunțată oficial fiind ”situația de securitate din Afganistan și implicațiile sale pentru România”.

Într-o intervenție publică de săptămâna trecută, făcut după repatrierea unui grup de cetățeni români, președintele Klaus Iohannis vorbea despre condițiile ”extrem de dificile de securitate” și climatul ”în permanentă schimbare” din această țară.

Iohannis a remarcat activitatea MAE și SIE în cadrul Celulei de criză, activată pe 13 august, dar și contribuția MApN și SRI.

România a evacuat din Afganistan prin mijloace proprii (o aeronavă militară) 16 cetățeni români, alți peste 30 fiind evacuați cu aeronave ale unor state partenere.

”Afganistanul este, în acest moment, un loc al disperării și suferinței umane extreme”, spunea ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care preciza că România a reușit să evacueze din Kabul și 6 cetățeni bulgari, unul american și unul britanic. Șeful diplomație a avut și o referire aparte la ”eforturile și profesionalismul” Serviciului de Informații Externe.

În perioada următoare, autoritățile române doresc să aducă din Afganistan pe cetățenii afgani care au lucrat cu trupele române și pe studenții care au burse de la statul român, dar și să păstreze contactul cu toți românii rămași acolo.

Peste 32.000 de militari români au participat, începând cu 1994, la operațiunile din Afganistan,27 au murit, peste 200 au fost răniți. Ultimul contingent românesc a fost repatriat pe 27 iunie, anul acesta.

Ultima ședință a CSAT a avut loc pe 27 aprilie.