ApărareȘtiri

Crucișătorul USS Monterey (CG-61) părăsește Marea Neagră după o participare la exercițiul Sea Shield 21, găzduit de România

USS Monterey (US Naval Forces Europe)

Crucișătorul USS Monterey (CG-61), din clasa Ticonderoga,, a început tranzitul spre Marea Mediterană pe data de 24 martie, după o prezență de cinci zile în Marea Neagră, ocazie cu care a participat la prima fază a „Sea Shield 21”, cel mai amplu și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române în 2021.

Vasul de război face parte din grupul naval al portavionului USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), care acționează de câteva zile în Marea Mediterană. Grupul naval mai cuprinde distrugătoarele USS Mitscher (DDG 57), USS Laboon (DDG 58), USS Mahan și USS Thomas Hudner (DDG-116).

USS Monterey (CG-61) a fost primul crucișător american care vizitează Marea Neagră după 2017.

“Operațiunile noastre în Marea Neagră demonstrează angajamentul nostru față de partenerii NATO și au susținut asigurarea stabilității în mediul maritim prin prezența unei forțe navale active care să descurajeze activitatățile destabilizatoare”, a declarat căpitanul Joseph A. Baggett, comandantul crucișătorului USS Monterey (CG 61).

Pe lângă USS Monterey, Marina SUA a participat la Sea Shield și cu distrugătorul USS Thomas Hudner (DDG 116), care a acționat în bazinul pontic în perioada 20-23 martie, dar și cu avion de patrulare maritimă de tip Poseidon P-8.

Sea Shield 21 este un exercițiu naval multinațional în Marea Neagră, condus de România, cu o participare impresionantă, care a provocat o reacție „fără precedent” din partea Rusiei.

USS Monterey (CG-61), intrat în serviciu activ în 1990, are un deplasament de 9.600 de tone, 173 m lungime, 17 lăţime şi 10,2 m pescaj. Nava este echipată cu două sisteme de lansare verticală MK-41, cu 122 celule, pentru rachete de croazieră BGM-109 Tomahawk, antiaeriene ESSM sau Standard SM-2/SM-3 și antisubmarin, dar și rachete antinavă RGM-84 Harpoon. Poate transporta și două elicoptere Sikorsky SH-60B or MH-60R Seahawk.