ApărareȘtiri

COVID-19: EUCOM oprește dislocarea de trupe din SUA în Europa.Majoritatea militarilor americani pentru Defender-Europe 20 sunt deja aici

Tanc M1 Abrams (USArmyEurope)

Comandamentul European al Statelor Unite (EUCOM) a anunțat luni că, începând de pe data de 13 martie, dislocarea de noi trupe din SUA în Europa este suspendată, din cauza pandemiei de coronavirus, însă, potrivit ambasadoarei SUA în Polonia, majoritatea militarilor americani programați să participe la exercițiul Defender-Europe 20 sunt deja în teatrul european.

“Ca răspuns la epidemia actuală cu virusul COVID-19 și la îndrumările recente ale Secretarului Apărării, am modificat exercițiul Defender-Europe 20, în ceea ce privește mărimea și obiectivele. Începând cu 13 martie, toată circulația personalului și a echipamentului din Statele Unite în Europa a încetat. Sănătatea, siguranța și disponibilitatea forțelor armate, civililor și membrilor familiilor sunt principala noastră preocupare”, se arată în comunicatul dat publicității de EUCOM.

“Pe măsură ce efectuăm ajustările corespunzătoare, exercițiile conexe la Defender-Europe 20 – Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike și Swift Response – nu vor fi efectuate. (…) Forțele deja desfășurate în Europa pentru alte exerciții conexe vor reveni în Statele Unite”, explică EUCOM, precizând că: “În ianuarie, armata a desfășurat în Europa aproximativ 6.000 de militari din Statele Unite în Europa, inclusiv un comandament de divizie și un grup de luptă al unei brigăzi blindate”.

Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA la Varșovia, a declarat că majoritatea celor 20.000 de militari americani și echipamentul aferent, care urmau să sosească în Europa pentru exercițiul Defender-Europe 20, se află deja aici, relatează cotidianul polonez The First News, citând publicația Wprost .

Ambasadoarea a mai spus că Defender-Europe 20 este o operațiune complicată și extrem de costisitoare pentru contribuabilii americani, iar prezența trupelor americane arată cât de neadevărate sunt acuzațiile că SUA se gândesc doar la propriile interese și nu ar fi aici dacă Polonia nu ar cumpăra echipamente militare americane.

“Defender Europe 20”, care este similar cu masivele exerciții anuale “Reforger” din perioada Războiului Rece, se desfășoară în zece țări aliate, însă, potrivit Comandamentul european al Statelor Unite (EUCOM), acțiunea principală are loc în Germania și Polonia, dar vor fi efectuate manevre și în Georgia, stat partener al alianței.

Planul inițial prevedea ca aproximativ 37.000 de militari, inclusiv 29.000 de americani, să participe la exercițiu, însă numărul participanților a fost diminuat semnificativ.