IntelligenceȘtiri

Corupția din Bulgaria, motiv de dispută între Rusia și SUA

Ambasada Rusiei la Sofia a condamnat criticile unui diplomat american în legătură cu corupția din Bulgaria, relatează publicația Euractiv.

Pe 28 ianuarie, Jessica H. Kim, consilierul juridic rezident al SUA pe probleme de corupție pentru România și Bulgaria, a comparat corupția din țara vecină cu o „pandemie care nu poate fi tratată cu o singură sau dublă vaccinare”.

Comentând cel mai recent raport al Departamentului de Stat de la Washington privind corupția din țara vecină, oficialul american a mai indicat că lupta împotriva corupției în Bulgaria a fost subminată de influențele oligarhice și de limitarea libertății presei. Totodată, Kim i-a criticat și pe liderii politici bulgari, fără însă să-l nominalizeze pe premierul Bioko Borissov, care de-a lungul timpului a fost suspectat de implicare în diverse cazuri de corupție.

Afirmațiile oficialului american au stârnit reacția promptă a reprezentanței diplomatice a Moscovei la Sofia.

„Am observat recenta declarație a colegilor de la Ambasada SUA în Bulgaria despre incapacitatea și lipsa de voință politică a autorităților bulgare de a combate corupția din țară. Corectitudinea și caracterul adecvat al acestor observații tăioase, în special în ajunul alegerilor parlamentare, ridică mari semne de întrebare. Credem că astfel de povățuiri, ca întotdeauna, fără dovezi concrete, aruncă de facto o umbră atât politicienilor, cât și oficialilor din sistemul de justiție al Republicii Bulgaria ”, a scris Ambasada rusă pe Facebook.

Potrivit mai multor analiști, Rusia a profitat în repetate de rânduri de corupția bulgară pentru a câștiga influență politică și contracte, inclusiv în domeniul gazelor naturale.

Alegerile legislative din Bulgaria sunt programate pentru data de 4 aprilie.