InfrastructurăȘtiri

Coronavirus: Franța comandă un miliard de măști din China, în timp ce Olanda returnează 600.000 de măști chinezești defecte

Sursa: Medicago

Autoritățile din Franța au anunțat la finalul săptămânii trecute că au comandat un miliard de măști de protecție din China, destinate în primul rând cadrelor medicale, în timp ce Ministerul Sănătății din Olanda a comunicat că va returna 600.000 de măști de protecție importate din China care s-au dovedit defecte.

Problemele semnalate de Olanda nu sunt singulare: autoritățile din Spania au comunicat că testele rapide pentru coronavirus, comandate din China, depistează virusul în doar 30% din cazuri.

Primele măști importate din China au ajuns încă de duminică în Franța, la bordul unui avion care a adus aproximativ 100 de tone de echipamente medicale, inclusiv 2,5 milioane de măști de tip FFP2, care filtrează peste 90% din particule din aer, comandate și donate statului de grupul LVMH, relatează postul BFM TV.

Livrările periodice de materiale și echipamente medicale importate de Franța din China vor continua până în luna iunie.

Potrivit autorităților franceze, cadrele medicale au nevoie de aproximativ 40 de milioane de măști de protecție pe săptămână, însă Franța are capacitatea de a produce doar 6-8 milioane de măști pe săptămână.

„Rezervele noastre nu sunt infinite”, a transmis Ministerul Sănătății de la Paris.

Ministerul Sănătății din Olanda a anunțat sâmbătă că a cerut spitalelor din această țară să returneze peste o jumătate de milion de măști importate din China pentru protecția cadrelor medicale care se ocupă de tratarea pacienților cu coronavirus, informează site-ul de știri Business Insider.

„Măștile care nu sunt satisfăcătoare au fost returnate”, a transmis Ministerul Sănătății, citat de postul public olandez NOS.

NOS a relatat că măștile defecte nu îndeplineau normele de siguranță, deoarece nu se atașau corespunzător pe fețele utilizatorilor și nu blocau trecerea particulelor de virus.

Olanda nu este singura țară europeană care a primit echipamente medicale cu probleme din China.

Cotidianul El Pais relata săptămâna trecută că experții spanioli au descoperit că testele rapide pentru coronavirus, achiziționate de Madrid de la firma chinezească Bioeasy, depistau virusul în doar 30% din cazuri.

Autoritățile medicale spaniole au primit ordin să nu utilizeze aceste teste, iar șeful Centrului de coordonare pentru situații de urgență a declarat că vor fi returnate, a informat El País.

Ambasada Chinei în Spania a spus că testele comandate de la Bioeasy nu fac parte din echipamentele medicale donate de China, iar firma nu avea licență să-și comercializeze produsele.