InfrastructurăȘtiri

Corina Crețu: Fără proiecte majore depuse, România nu va primi fonduri UE post-pandemie

Europarlamentarul Corina Crețu (S&D/ Pro România), raportor al PE pentru Next Generation EU (pachetul de redresare de 750 de miliarde de euro) a declarat că nicio sumă nu va fi alocată în absența prezentării unor proiecte concrete la Bruxelles.

“Ceea ce este important este că niciunul dintre aceşti bani din acest fond nu au venit şi nu vor veni până când nu se va prezenta la Bruxelles un program al României şi al fiecărei ţări în funcţie de priorităţi, de necesităţi, de proiecte concrete, inclusiv legate de impactul pandemiei şi cele legate de infrastructură. De aceea spuneam, la Comisia Europeană nu sunt depuse proiecte majore, nici măcar autostrada Târgu Mureş-Iaşi nu este depus”, a spus Crețu, fost comisar european, într-o declarație pentru Agerpres.

Ea a adăugat: ”Nu banii sunt problema, ci lipsa proiectelor mature şi riscul de a pierde aceşti bani, iar după aceea lumea să spună că Uniunea Europeană nu ne dă”.

Crețu a atras atenția că mare parte din banii Next Generation UE sunt sub formă de împrumuturi, de aceea în România ar trebui să aibă loc o dezbatere despre măsură în care țara ”îşi permite să mai amaneteze viitorul”.

”Noi am sperat că cei mai mulţi bani prin acest instrument vor veni prin granturi, dar ştitţi bine că ţările dezvoltate au dorit ca partea de împrumuturi să fie mult mai mare decât grantul. Şi aici lansez o provocare pentru că trebuie lansată o dezbatere naţională în ce măsură România îşi permite să mai amaneteze viitorul, mai ales că deja s-a împrumutat foarte mult”, a spus Crețu.

Ea a precizat că în septembrie-octombrie guvernul ar trebui să prezinte Comisiei Europene planul pentru accesarea pachetului Next Generation EU,