ApărareȘtiri

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete, amplificând temerile că dezvoltă arme capabile să distrugă portavioane

Kumsong-3 (Missile Defense Advocacy)

Coreea de Nord a lansat marți o serie de presupuse rachete de croazieră cu raze scurte de acțiune, despre care se crede că ar putea reprezenta o amenințare la adresa forțelor navale sud-coreene și americane, relatează The Times și L’Express.

Testele au avut loc în ajunul celei de-a 108-a aniversări a nașterii fondatorului regimului de la Phenian, Kim Il Sung, bunicul actualului lider nord-coreean, precum și cu puțin timp înainte de alegerile legislative din Coreea de Sud.

Mai multe rachete au fost lansate de la sol din orașul Munchon din estul Coreei de Nord și s-au prăbușit în Marea Japoniei. De asemenea, câteva ore mai târziu, avioane nord-coreene Suhoi au lansat rachete de croazieră, au transmis autoritățile militare sud-coreene.

Acțiunile Phenianului, care riscă să tensioneze suplimentar relațiile cu SUA, au loc în timp ce atenția comunității internaționale este concentrată pe lupta împotriva pandemiei. Coreea de Nord susține că nu are cazuri de COVID-19.

Experții susțin că testele cu rachete de croazieră nu încalcă rezoluțiile ONU ce interzic testele balistice.

Cunoscute în Coreea de Nord drept Kumsong-3, iar de analiștii străini drept KN-19, tipul de rachetă antinavă testat marți a fost dezvoltată pe baza rachetei antinavă rusești KH-35. Analiștii cred că racheta Kumsong-3 poate avaria grav sau chiar distruge un portavion american.