IntelligenceȘtiri

Convorbirea telefonică dintre Putin și Macron pe tema cazului Navalnîi a fost un dezastru – surse franceze

Încercarea președintelui rus Vladimir Putin de a explica omologului său francez, Emmanuel Macron, otrăvirea liderului opoziției de la Moscova, Alexei Navalnîi, a fost un dezastru și a contribuit la ralierea liderilor Europei împotriva lui, susțin surse din cadrul serviciilor franceze de informații, citate de Business Insider.

Potrivit surselor menționate, Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-ar fi putut otrăvi singur în încercarea de a discredita Rusia, afirmație pe care Macron a considerat-o ca fiind “insultător de neverosimilă“.

Două surse au declarat pentru Insider că Macron este acum mult mai dispus să acționeze pentru a opri controversatul gazoduct Nord Stream 2, care urmează să lege Rusia de Germania, via Marea Baltică.

Potrivit presei franceze, Putin a discutat săptămâna trecută cu Macron despre Navalnîi, care ar fi fost otrăvit cu o substanță neurotoxică de tip Novichok, dezvoltată în laboratoarele militare sovietice. Liderul opoziției de la Moscova a fost ulterior transferat în comă la Berlin pentru tratament și în urmă cu câteva zile a fost externat.

Un oficial francez din serviciile de securitate a declarat, sub protecția anonimatului, că explicațiile prezentate de Putin l-au revoltat pe Macron, care este, în general, precaut când vine vorba să se confrunte direct cu Rusia.

Dar Macron are un ego imens și se consideră cineva care nu poate fi păcălit. Se aștepta ca [Vladimir Putin] să-i spună că este o problemă internă, poate o operațiune ilegală a unui subordonat, care este anchetat, sugerând poate posibilitatea ca cecenii să fi făcut acest lucru fără știrea sau aprobarea sa”, a afirmat oficialul francez.

Sursa a descris conversațiile din trecut dintre Putin și Macron drept “nesatisfăcătoare, dar suficient de plauzibile pentru a face mai dificilă confruntarea” liderului de la Kremlin.

“Macron a preluat apelul așteptându-se la comportamentul tipic și, în schimb, i-au fost livrate nonsensuri că Navalnîi a luat singur o substanță letală ce se găsește doar în cele mai bine păzite stocuri militare rusești”.

“Înțelegem că astfel de mesaje prostești, confuze și adesea contradictorii sunt felul în care Putin gestionează lucrurile la nivel național – dar pentru președintele Franței?”, a declarat oficialul francez, care a adăugat că Macron era “furios”.

“Opinia lui Macron este că nu poți sa-l minți pe președintele Franței ca și cum ar fi un țăran rus”, a subliniat sursa.

O sursă din cadrul comunității de informații din Europa a afirmat că atât Macron, cât și cancelarul german Angela Macron, “sunt și mai înfuriați de faptul că [Vladimir Putin] gestionează cazul cu atâta dispreț pentru ei”.

“Dând vina pe Germania și pe Navalnîi pentru eliminarea probelor a înfuriat-o pe Merkel, iar sugestia că Navalnîi s-ar fi otrăvit singur, probabil, i-a provocat lui Macron un anevrism”, a adăugat sursa.

“Dar sentimentul meu când vorbesc cu colegii germani este că problema alegerilor americane figurează destul de puternic în calculele tuturor”.

“În prezent există puțină încredere în SUA ca partener într-un astfel de efort” contra Rusiei, a spus sursa, „dar asta s-ar putea schimba după alegeri”.

Pe de altă parte, Kremlinul a transmis că detaliile din conversația celor doi președinți oferite de presa franceză nu sunt exacte. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Rusia nu crede că autoritățile franceze ar fi putut divulga în mass-media detalii ale conversației dintre cei doi lideri.

Mai mult, Peskov a afirmat că agenții neurotoxici din familia Novichok pot fi sintetizați în multe țări și este aproape imposibil de identificat originea lor, informează agenția de știri Tass.

“Această substanță a fost sintetizată și poate fi sintetizată în orice moment în multe țări ale lumii și, în al treilea rând, nu este întotdeauna posibil și este adesea imposibil de identificat originea acestei substanțe, deoarece poate fi sintetizată în laboratoare absolut diferite”, a spus Peskov.

Totodată, Navalnîi a reacționat ironic la explicațiile lui Putin, spunând că planul său viclean a fost acela de a “găti Noviciok în bucătărie, de a-l bea în avion, pentru a muri într-un spital din Omsk și pentru a ajunge într-o morgă din Omsk”.

“Dar Putin mi-a dejucat planul”, a glumit Navalnîi într-o postare pe Instagram, potrivit The Moscow Times și cotidianului Libertatea.