Știri

Contre între Iran și Israel privind atacul asupra petrolierului „Mercer Street”, soldat cu moartea unui român

Petrolierul Mercer Street (EYEPRESS NEWS)

Israelul a acuzat Iranul că ar avea legătură cu atacul asupra tancului petrolier „Mercer Street”, soldat cu moartea unui cetățean român și a unui britanic, însă Teheranul a negat categoric afirmațiile în acest sens, potrivit publicației Haaretz.

Duminică, primul ministru israelian Naftali Bennett a acuzat Teheranul că încearcă să se sustragă de responsabilitatea pentru atacul produs în zona strâmtorii Hurmuz.

“Tocmai am auzit că Iranul încearcă, într-o manieră laşă, să scape de responsabilitatea comiterii acestui incident. Neagă acuzaţiile. Eu spun în mod clar: Iranul se află în spatele atacului asupra navei”, a afirmat Bennett

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzade, a declarat că acuzațiile de implicare a Teheranului în atacul asupra petrolierului sunt nefondate.

“Regimul sionist (Israel) a creat insecuritate, teroare și violență … aceste acuzații legate de implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran”, a declarat Saeed Khatibzadeh. “Astfel de acuzații ale Israelului sunt menite să abată atenția de la fapte și sunt nefondate”, adăugat oficialul iranian.

Petrolierul “Mercer Street” a fost atacat joi, 29 iulie, în Marea Arabiei. Nava japoneză este administrată de Zodiac Maritime, o companie deținută de antreprenorul israelian Eyal Ofer. În urma incidentului, doi membri ai echipajului au fost uciși – un cetățean român și un cetățean britanic.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut schimburi de opinii cu omologii săi din Marea Britanie și Israel pe tema incidentului care a implicat nava „Mercer Street”.

Există suspiciuni că nava ar fi fost vizată de un atac cu drone, iar compania Zodiac Maritime a descris incidentul drept un “presupus act de piraterie”.

Un oficial american a declarat că nava pare să fi fost ținta unui atac cu drone, dar a subliniat că SUA și aliații europeni caută dovezi concludente.

Potrivit unei surse iraniene, citate de Al-Alam News Network, un canal iranian de știri în limba arabă, atacul a fost într-adevăr efectuat de Iran, în replică la un atac al Israelului asupra unui aeroport din regiunea Quseir, Siria.