ApărareȘtiri

Contractul pentru achiziția a 32 de avioane F-35 de către Polonia va fi semnat săptămâna viitoare. Primele aeronave ar putea fi livrate în 2024

Sursa: bankier.pl

Mariusz Błaszczak, ministrul Apărării de la Varșovia, a declarat că acordul pentru a 32 de avioane multirol F-35 de către Polonia urmează să fie semnat săptămâna viitoare, iar primele aeronave invizibile pe radar ar putea fi livrate în 2024.

Oficialul a făcut aceste declarații în cadrul unei emisiuni difuzate joi de Canalul 1 al organizației publice de radiodifuziune Polskie Radio, informează portalul Defence 24.

Błaszczak a mai spus că achizițiile în cauză au o relevanță sporită în contextul înlocuirii aeronavelor MiG-29 de fabricație sovietică

Polonia a solicitat a 32 de aeronave de luptă F-35A în mai 2019, iar Departamentul de Stat și de Congresul SUA au aprobat în toamna aceluiași an livrarea avioanelor de generația a cincea.

Forțele aeriene poloneze mai au în dotare 36 de avioane multirol F-16C, 23 de aeronave de superioritatea aeriană MiG-29 și 32 de aparate de atac Su-22, ultimele două tipuri fiind de proveniență sovietică, potrivit site-ului FlightGlobal.

Reprezentanții Lockheed Martin, producătorului acestor aparate de generația a cincea, susțin că este posibil ca primul lot de aeronave să fie livrat Poloniei în 2024.

Valoarea maximă a tranzacției a fost stabilită la 6,5 miliarde de dolari, dar se estimează că suma finală va fi probabil mai mică. Pe de altă parte, acordul nu acoperă achizițiile de armament sau alte echipamente. Acestea vor face obiectul unor contracte separate.

Portalul Defence24 a raportat anul trecut că guvernul de la Varșovia a decis să renunțe la offset pentru achiziția de F-35, Ministerul Apărării afirmând că această decizie permite autorităților poloneze să evite costuri suplimentare de peste 1 miliard de dolari.