Apărare

Legea SIML, pentru cumpărarea de sisteme cu rachete antinavă NSM a trecut și de Camera Deputaților

Rachetă Naval Strike Missile (Raytheon)

Legea SIML, care prevede cumpărarea de sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) bazate pe rachete NSM prin contract gov-to-gov cu SUA  a primit miercuri votul Camerei Deputaților, cameră decizonală și va merge la promulgare de către președintele Iohannnis.

Anterior, legea a fost avizată cu amendamente de Comisia pentru Apărare a Camerei.

Legea a fost aprobată de Senat pe 3 februarie.

Guvernul a cerut  Parlamentului în luna ianuarie aprobarea în regim de urgență a Legii SIML, act normativ care prevede că achiziționarea a patru sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) bazate pe rachete Naval Strike Missile (NSM) se va face printr-un contract gov-to-gov cu SUA.

Costurile achiziției sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuții și negocieri tehnico-economice, pentru stabilirea configurației finale a sistemului și derularea achiziției, dar și opțiunile de realizare, prin cooperare tehnologică și industrială a unei ”capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, lit. b)”.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.