ApărareȘtiri

Contractul de cumpărare a F-16 norvegiene s-a semnat fără un răspuns oficial din partea Statelor Unite

Avion F-16 al Forțelor Aeriene Regale Norvegiene (USAF)

MApN a semnat vineri contractul de cumpărare a  a 32 de avioane F-16 norvegiene, o tranzacție aprobată de parlament în decembrie 2021, dar care s-a făcut în absența unui răspuns oficial al guvernului SUA (Letter of Acceptance).

Un răspuns oficial din partea autorităților americane este anticipat ”până la sfărșitul anului”.

”Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip Letter of request adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului”, a susținut MApN.

Cele de 32 de avioane sunt ”în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic”, valoarea contractului fiind de 388 milioane euro.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a  cincea, a precizat MApN.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6,