IntelligenceȘtiri

Consorțiul Nostradamus va construi infrastructura de testare a dispozitivelor QKD

Sursa foto: ESA

Comisia Europeană a însărcinat consorțiul Nostradamus condus de Deutsche Telekom să construiască infrastructura de testare pentru cea mai modernă metodă de securizare a comunicațiilor, Quantum Key Distribution (QKD) / Criptografie cuantică, informează un comunicat trimis Umbrela Strategică.

Aceasta va permite evaluarea dispozitivelor QKD produse de companii europene. Partenerii consorțiului sunt Thales , Institutul Austriac de Tehnologie (AIT), dar și experți din industrie și din mediul academic.

Astfel se deschid calea pentru punerea în aplicare a EuroQCI – o rețea de comunicații paneuropeană extrem de sigură, bazată pe tehnologia cuantică. În acest sens, guvernele și cetățenii statelor membre ale UE vor beneficia de o infrastructură critică mai sigură.

Obiectivul este dezvoltarea infrastructurii europene de comunicații cuantice (EuroQCI), care este destinat să asigure, prin fibră optică și prin satelit, o mai mare securitate pentru centrele de date, rețelele de comunicații și infrastructurile critice, cum ar fi spitalele și centralele electrice. Fizica cuantică oferă protecție suplimentară împotriva noilor amenințări pentru rețelele de comunicații actuale.

Utilizarea tehnologiei cuantice este un pilon esențial al strategiei UE pentru securitatea cibernetică, în următoarele decenii.

Quantum Key Distribution utilizează principiile mecanicii cuantice pentru a securiza comunicațiile. Cheile pentru decodarea informațiilor sunt trimise cu ajutorul unor fotoni unici (particule de lumină cuantică). Orice încercare de interceptare a acestor fotoni lasă urme în starea lor fizică și poate fi folosită pentru a indica o posibilă breșă. Această tehnologie asigură un schimb de date fundamental sigur. QKD reprezentând vârful securității cibernetice.