ApărareȘtiri

Consorțiul format din Nexter, Arquus și Thales a livrat Armatei franceze 119 vehicule blindate GRIFFON în 2021

Vehicul blindat Griffon (Arquus)

Pe data de 6 decembrie 2021, consorțiul GME (Groupement Momentané d’Entreprises) – format din firmele Nexter, Arquus și Thales – a livrat Armatei Franceze cel de-al 119-lea și ultimul GRIFFON planificat pentru 2021, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Umbrela Strategică.

În anul 2020 au fost livrate pentru verificare 128 de vehicule GRIFFON și 92 în 2019, pentru un total de 339 de blindate de la notificarea tranșei condiționate TC2 a contractului EBMR (engin blindé multi rôles).

În plus, au fost omologate toate variantele versiunii de transport de trupe și anume FELIN, secțiunea pentru lunetiști (STE), aruncător de bombe de 81 mm (MO81), realimentare (RAV), element pentru intervenție ușoară (ELI), geniu (GEN), antitanc cu rachetă cu rază medie (MMP) și vehicul de comandă (EPC).

Livrarea vehiculelor GRIFFON va continua în același ritm în 2022.

Griffon este un vehicul blindat multirol (VBMR) care urmează să înlocuiască Véhicules de l’avant blindé (VAB). Este disponibil în mai multe versiuni: transport de trupe, post de comandă, vehicul de observație pentru artilerie și vehicul pentru evacuare medicală.

Compania Arquus, parte a grupului AB Volvo, furnizează 90% din vehiculele pe roți ale armatei franceze, inclusiv mașinile de luptă ale infanteriei VBCI (dezvoltate împreună cu Nexter), dar și noile vehicule blindate Griffon și Jaguar, în parteneriat cu Nexter și Thales.

Umbrela Strategică a relatat că francezii de la Arquus și-au manifestat interesul și pentru programul de înzestrare cu autovehicule de teren blindate de tip ușor (ATBTU) al Armatei Române, ce prevede achiziția a 1.059 de noi autovehicule tactice blindate de tip ușor.

Costul estimativ al acestui program de înzestrare se ridică la 3,688 miliarde de lei (745 de milioane de euro), fără TVA, incluzând și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca material client.