ApărareȘtiri

Consolidarea poziției militare a SUA în zona Mării Negre, o prioritate pentru viitorul șef al Pentagonului

Fregata "Regina Maria" a Marinei Romane (US Navy)

Generalul (r) Lloyd Austin, propus de președintele Joe Biden la funcția de secretar al Apărării, a declarat că revizuirea poziției militare a SUA în zonele Mării Negre și Mediteranei de Est va fi o prioritate a mandatului său, argumentând că aceste regiuni joacă un rol esențial în cadrul eforturilor de descurajare a comportamentului agresiv al Rusiei.

“Dacă voi fi confirmat, voi acorda prioritate ridicată revizuirii posturii forțelor noastre în această regiune pentru a asigura fermitatea descurajării noastre de-a lungul flancurilor estice și sudice ale NATO și mobilitatea noastră pentru a reacționa la crize”, a afirmat Lloyd Austin în cursul audierii sale în Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul de la Washington, pe 19 ianuarie, informează agenția Tass.

Candidatul a precizat că “postura forțelor SUA și NATO în regiunile Marea Neagră și Mediterana estică este esențială pentru descurajarea agresiunii rusești”.

Generalul american a adăugat că “obiectivele strategice ale Rusiei la Marea Neagră includ menținerea accesului spre Marea Mediterană și facilitarea apărării teritoriului rus”.

Însă, pe lângă aceste obiective defensive, Lloyd Austin a argumentat că “activitățile maritime ale Rusiei în Marea Neagră și estul Mării Mediterane sunt probabil proiectate să mențină presiunea ca parte a campaniei sale în curs de subminare și destabilizare a Ucrainei și Georgiei, de a îngreuna operațiunile SUA și aliate și libertatea de manevră și de a pune în aplicare piesele necesare pentru a complica operațiunile de luptă ale SUA”.

NATO și-a consolidat prezența militară în zona pontică după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, lucru ce irită Moscova, care susține că intensificarea activității alianței în Marea Neagră subminează securitatea regională. Pe de altă parte, statele aliate și partenere NATO din regiune se simt amenințate de creșterea puterii militare rusești în această zonă.