ApărareȘtiri

Consilier al președintelui Biden: SUA vor fortifica aliații NATO de pe Flancul estic în cazul unei invazii ruse în Ucraina

Vladimir Putin și Joe Biden în 2011 (Valery Sharifulin/TASS)

Statele Unite vor fortifica aliații NATO de pe flancul estic cu capacități suplimentare ca răspuns la o escaladare militară rusă în Ucraina, a declarat Jake Sullivan, consilier prezidențial pentru Securitate Națională, într-o conferință de presă după convorbirea telefonică a președintelui american Joe Biden cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Potrivit oficialului american, “în cazul în care va avea loc o nouă invazie în Ucraina, o escaladare militară în Ucraina, mulți dintre partenerii noștri de pe frontul de est – aliații noștri baltici, România, Polonia, alte țări — vor fi din ce în ce mai preocupați de propria securitate și integritate teritorială.

Sullivan a subliniat că în cazul unei noi incursiuni ruse în Ucraina, SUA vor răspunde pozitiv solicitărilor aliaților NATO privind furnizarea de capacități suplimentare și cererilor referitoare la o eventuală extindere a prezenței forțelor americane în regiune.

“Ne așteptăm să caute capacități suplimentare și, potențial, dislocări suplimentare, iar Statele Unite vor căuta să răspundă pozitiv la aceste lucruri în eventualitatea în care va avea loc o nouă incursiune în Ucraina”, a explicat oficialul american, care a precizat că armata americană desfășoară în mod regulat exerciții alături de forțele aliate din România și Polonia.

“Întrebarea este: ce capacități suplimentare putem oferi pentru a ne asigura că se simt puternici și încrezători în propria lor suveranitate și integritate teritorială? Acele capacități suplimentare sunt pe masa în respectivele țări în cazul în care Rusia acționează în Ucraina într-un mod mai decisiv”, a afirmat Sullivan, fără să ofere mai multe detalii despre ce capacități suplimentare ar putea fi oferite României și altor țări de pe Flancul estic al NATO.

Sullivan a indicat că Biden i-a transmis direct președintelui Putin că, în cazul în care Rusia va lansa o nouă invazie în Ucraina, “Statele Unite și aliații noștri europeni vor răspunde cu măsuri economice severe. Vom furniza material defensiv suplimentar ucrainenilor, în plus față de cel pe care îl furnizăm deja”.

Consilierul prezidențial a mai adăugat că Biden a reiterat sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Statele Unite și alte țări occidentale au avertizat în ultimele săptămâni că Rusia a concentrat forțe semnificative în apropierea Ucrainei, existând riscul ca acest forțe să fie masate în zonă cu scopul pregătirii unei ofensive în țara vecină. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat aceste acuzații ca fiind nefondate și doar provoacă o escaladare a tensiunilor. Oficialul de la Kremlin a subliniat că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni.