ApărareIntelligenceȘtiri

Consilier al directorului agenției spațiale ruse, reținut pentru înaltă trădare

Sursa: Roscosmos

Autoritățile ruse l-au reținut marți pe un consilier al directorului agenției spațiale rusești (Roscosmos), care este suspectat că ar fi colaborat cu serviciul de spionaj dintr-o țară NATO, astfel că riscă să fie închis timp de peste două decenii dacă va fi găsit vinovat de înalte trădare, relatează agenția de știri Reuters.

Roscosmos a transmis că arestarea lui Ivan Safronov, anterior jurnalist specializat în afaceri militare, nu are legătură cu activitatea sa în cadrul Roscosmos, unde deține funcția de consilier al directorului general al agenției, Dmitri Rogozin.

Serviciul federal de securitate (FSB) a comunicat că Safronov ar fi lucrat pentru un serviciu de informații externe dintr-o țară NATO și ar fi furnizat informații militare clasificate.

Safronov, care a fost angajat în cadrul Roscosmos în calitate de consilier media în luna mai, urmează să apară marți în instanță.

Anterior, Safronov a lucrat ca jurnalist la publicațiile rusești Kommersant și Vedomosti.

Citând o sursă juridică, agenția de știri TASS a relatat anul trecut că procurorii ruși doresc să inițieze acțiuni legale împotriva publicație Kommersant pentru că ar fi dezvăluit un secret de stat nespecificat.

În același timp, portalul de știri Bell a remarcat că un articol la care lucrase Safronov dispăruse ulterior de pe site-ul publicației Kommersant.

Articolul, care rămâne indisponibil, relata că Egiptul a semnat un acord cu Rusia pentru achiziția a peste 20 de avioane de luptă multirol Suhoi Su-35.

Mike Pompeo, secretarul de stat al Statelor Unite, a amenințat ulterior Egiptul că riscă să fie vizat de sancțiuni dacă nu renunță la achiziție.

Safronov a declarat că a fost forțat să demisioneze anul trecut de la Kommersant, după ce conducerea publicației a pus la îndoială un articol la care a lucrat în care jurnalistul sugera că Valentina Matviyenko, președintele Consiliului Federației Ruse, ar putea demisiona.

Un purtător de cuvânt al lui Matviyenko, care este în continuare președintele Consiliului, a negat informațiile vehiculate de Kommersant.