ApărareȘtiri

Congresmen american: Vladimir Putin vrea să ocupe portul ucrainean Odessa

Artilerie autopropulsată a Armatei ruse (Russian MoD)

Rusia ar putea invada Ucraina în încercarea de a restaura vechiul Imperiu sovietic și probabil va ocupa portul Odessa, a declarat congresmenul american Michael McCaul (republican), membru al Comisiei pentru relații externe din Camera Reprezentanților.

Potrivit republicanului texan, controversata retragere precipitată din Afganistan l-a încurajat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să acționeze în Ucraina.

„Ceea ce [Putin] mai dorește este portul Odessa, unde urma să trimitem energie curată [gaz natural], iar acum probabil că o va prelua. Cred că vom vedea din ce în ce mai multă agresiune pentru a restaura vechiul Imperiu Sovietic. Acesta este scopul lui final aici”, a subliniat Michael McCaul, într-o intervenție la Fox News.

În ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei de către SUA, congresmenul a afirmat că ar trebui înăsprite amenințările cu sancțiunile, iar ajutorul militar ar trebui sporit. Republicanul a criticat de altfel decizia Administrației de la Casa Albă de a amâna acordarea unui pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina.

„Chiar acum pe biroul președintelui se găsește un pachet de ajutor militar de 200 de milioane de dolari și, totuși, [Biden] spune: „Nu-l voi da Ucrainei, deși ei au cerut-o, decât dacă Rusia invadează Ucraina. Ar trebui să fie invers. Ar trebui să le dăm acum. Descurajarea este într-adevăr crucială. Dacă nu dăm demonstrăm că putem descuraja, [Putin] va invada. Și ar fi cea mai mare invazie din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat McCaul, adăugând că liderul de la Kremlin s-ar putea să nu se oprească în Ucraina.