ApărareȘtiri

Conferința de presă a premierului Spaniei și președintelui Lituaniei, întreruptă de o incursiune rusească în spațiul aerian NATO

O conferință de presă comună a premierului spaniol Pedro Sánchez și a președintelui de la Vilnius, Gitanas Nauseda, care se desfășura joi la baza Siauliai din Lituania, a fost întreruptă. timp de aproximativ 25 de minute, din cauza unei alerte de securitate, care a fost generată de prezența unui avion militar rus în apropierea spațiului aerian NATO din zona baltică.

Ca urmare a alertei, două aeronave Eurofighter Typhoon ale aviației spaniole, care efectuează misiuni de poliție aeriană în zona baltică, au decolat pentru a proteja spațiul aerian NATO, informează publicația El Pais, citând surse militare.

Conferința de presă, care avea loc chiar în fața hangarului unde erau parcate avioanele Eurofighter Typhoo, a fost reluată 25 de minute mai târziu

Conform protocolului privind poliția aeriană, aeronavele trebuie să fie în zbor în mai puțin de 15 minute de la declanșarea unei alerte pentru a putea intercepta aeronavele neidentificate care se apropie de spațiu aerian aliat.

Surse militare, citate de El Pais, cred că Moscova a provocat în mod deliberat incidentul, care a coincis cu vizita lui Sánchez.