EnergieȘtiri

Complexul Energetic Valea Jiului primește un ajutor de stat de peste 300 de milioane de lei

Ministrul Energiei, în abatajul minei Livezeni ( foto: Sebastian Burduja Oificial)

Complexul Energetic Valea Jiului SA va primi un ajutor de stat de 349,954 milioane lei pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, a informat Ministerul Energiei.

Suma este destinată “consolidării a 13 galerii, abataje şi alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani”, aflate în stare de degradare avansată şi care făceau imposibilă atât neutralizarea cărbunelui din zăcământ cât şi continuarea activităţii de punere în siguranţă.

”Prin acordarea acestui ajutor de stat, sprijinim nu doar punerea în siguranţă a extracţiilor de huilă şi consolidarea a 13 galerii, abataje şi alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani, ci şi pe cei peste 2000 de angajaţi din industria minieră, contribuind astfel la stabilizarea Sistemului Energetic Naţional în perioade critice. Aceste eforturi reflectă devotamentul nostru pentru o tranziţie de la huilă la surse de energie mai curate şi mai sustenabile”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Obiectivele finanţării sunt: reducerea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a SEN; scoaterea treptată şi sigură din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă; închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru exploatările miniere ce urmează să fie incluse în programul de închidere; asigurarea echilibrului în SEN, garantarea mixului energetic naţional şi evitarea crizelor sociale şi economice în Valea Jiului.