Energie

Complexul Energetic Oltenia primește un ajutor de stat de 241 de milioane de euro, legea va fi aprobată în Senat

Foto: capital.ro

Senatul va adopta în această săptămână proiectul de lege pentru aprobarea OUG prin care Complexului Energetic Oltenia i se acordă un ajutor de stat pentru restructurare în valoare de 241,4 milioane de euro, actul normativ având termenul de aprobare tacită la 1 mai.

Finanțarea este sub formă de grant și este destinată cumpărării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020. Senatul este prima cameră sesizată și legea (cu caracter ordinar) are raport de admitere atât de la Comisia economică (comisie de fond) cât și de la Comisia pentru Energie.

În OUG care face subiectul legii se specifică faptul că Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România pe bază de lignit indigen, cota sa de piață fiind de circa 24% și că ajutorul se acordă, printre altele, pentru evitarea aplicării penalității de 100 de euro pentru fiecare tonă de dioxid de carbon echivalent emisă pentru care nu restituie în termenul legal certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.

Întreruperea activității grupurilor energetice ale companiei  va crea ”o problemă majoră de adecvanță a Sistemului Energetic Național”, mai motivează Executivul.

Guvernul mai justifică acordarea ajutorului de stat prin faptul că este vorba de ”interesul general public” și că avem de a face cu o ”situație de urgență și extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”.