ApărareȘtiri

Compania poloneză PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin, vrea să vândă României 12 elicoptere Black Hawk

Sikorsky S-70 Black Hawk (Lockheed Martin)

PZL Mielec, parte a grupului american Lockheed Martin, propune Ministerului român al Afacerilor Interne să achiziționeze 12 elicoptere multirol S-70 Black Hawk, fabricate în Polonia. În cursa pentru acest contract s-au mai înscris și Leonardo Spa (Italia) şi Airbus Helicopters (România), informează Polska Agencja Prasowa SA și The First News.

Janusz Zakrecki, președintele PZL Mielec, a afirmat că oferta companiei poloneze se încadrează în bugetul stabilit de București și a subliniat că firma pe care o prezidează se angajează să coopereze cu industria românească.

“PZL Mielec, o companie poloneză producătoare de avioane și elicoptere, este mândră că, împreună cu partenerii săi români, Romaero și Deltamed, poate oferi cel mai recent elicopter multirol pentru necesitățile Ministerului de Interne din România”, a afirmat Zakrecki

Elicopterele propuse de PZL sunt în două configurații – opt pentru operațiuni terestre, iar patru navale – și vor putea fi utilizate într-o varietate de misiuni, inclusiv căutare și salvare, evacuare medicală stingere incendii și transport de personal de salvare.

La licitația pentru achiziția a 12 elicoptere pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în valoare de 270 de milioane de euro, s-au mai înscris și grupul italian Leonardo, dar și filiala din România a grupului european Airbus.

Potrivit lui Zakrecki, alegerea elicopterelor Black Hawk ar fi benefică atât economiei românești, cât și celei europene. Totodată, oficialul a amintit că elicopterele produse la Mielec, Polonia, sunt utilizate în nouă țări, iar varianta Firehawk (pentru stingerea incendiilor) este exportată chiar și în Statele Unite.

În cazul în care Guvernul de la București alege oferta PZL Mielec, aparatele vor fi livrate în termen de 23 de luni de la semnarea contractului. De asemenea, oferta include și furnizarea de piese de schimb și instruirea echipajului.

În luna septembrie 2020, PZL Mielec și compania românească de stat Romaero au semnat un memorandul de înțelegere care prevede înființarea în România a unui Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor civile și militare Black Hawk.