EnergieȘtiri

Comisia Europeană a prezentat Pactul Ecologic european: Investiții anuale suplimentare de 260 de miliarde de euro pentru atingerea obiectivelor

Comisia Europeană a prezentat miercuri Pactul Ecologic european, o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei UE.

”Pactul ecologic european este noua noastră strategie de creștere, o creștere care oferă mai mult decât consumă. Acest pact arată cum să ne transformăm modul de viață și de muncă, de producție și de consum, astfel încât să trăim mai sănătos și să dezvoltăm capacitățile de inovare ale întreprinderilor noastre”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat al Comisiei.

Pactul ecologic european acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile și sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, IT, textilelor și produselor chimice.

Comisia Europeană va prezenta, în termen de 100 de zile, primul ”act legislativ european privind clima”.

Îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european va necesita investiții semnificative. Se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima și energia va necesita investiții anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde euro.

În martie 2020, Comisia va lansa un ”Pact climatic”.

”Aproape 8 din 10 europeni (77 %) afirmă că protecția mediului poate dinamiza creșterea economică. Rezultatele sondajului Eurobarometru privind atitudinile în materie de mediu ale cetățenilor UE confirmă sprijinul larg al publicului pentru legislația de mediu la nivelul UE și finanțarea activităților ecologice din fonduri europene”, susține Comisia Europeană.