ApărareȘtiri

Comandorul Cătălin Micloș este, oficial, comandantul Bazei 86 Aeriană Borcea

Generalul de flotilă aeriană Cătălin Micloș, comandantul Bazei 86 Aeriană (foto: Umbrela Strategică)

Comandorul Cătălin Micloș, fost ”număr 1” al primei escadrile de F-16 a aviației militare române, este noul comandant (împuternicit) al Bazei 86 Aeriană Borcea, ceremonia de instalare având loc marți la sediul bazei aeriene.

La ceremonia de predare-primire a drapelului de luptă a unității au fost prezenți comandantul Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană și generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, fost comandant al Bazei 86, care în prezent activează în Comandamentul Forțelor Întrunite.

Cătălin Micloș a fost pilot de MiG-21 Lancer la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. În noiembrie 2014,  Constantin Andrei și Cătălin Micloș, pe atunci căpitani-comandori, au devenit primii piloți români care au zburat în simplă comandă cu F-16.

”Cred că am construit un nucleu dur a ce înseamnă F-16 în România . Cu sprijnul a tot ce înseamnă resurse umane din cadrul Forțelor Aeriene, a tot ce înseamnă constructori, pentru finalizarea obiectivelor de infrastructură, cu tot ce înseamnă sprijin logistic, cred că putem dezvolta acest nucleu dur”, spunea comandorul Micloș, în decembrie 2019, într-un interviu pentru Umbrela Strategică.

România urmează să  cumpere 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene regale norvegiene.