ApărareȘtiri

Comandantul USAFE: Unitatea americană dislocată la Câmpia Turzii cuprinde mai multe drone Reaper decât cea din Polonia

Dronă MQ-9 Reaper (Ambasada SUA)

Unitatea americană dislocată la Câmpia Turzii cuprinde mai multe drone MQ-9 Reaper decât cea din Polonia, lucru care oferă Statelor Unite și aliaților săi o perspectivă constantă asupra Balcanilor, a declarat generalul de aviație Jeffrey Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa-Africa (USAFE), într-un interviu pentru Air Force Magazine.

„Este o prezență mai mare și cu câteva aeronave în plus… Ne oferă o persistență mai mare în ceea ce privește acoperirea 24/7”, a afirmat oficialul american, precizând că spre deosebire de dronele dislocate în Polonia, care sunt operate de contractori, aparatele de zbor fără pilot Reaper din România sunt deservite chiar de militari din Forțele Aeriene ale SUA.

Unitatea de drone Reaper dislocată la Câmpia Turzii are rolul de oferi capacități ISR (informații, supraveghere și cercetare) în sprijinul acțiunilor NATO și de a oferi o viziune constantă asupra regiunii balcanice.

„De-a lungul timpului, acest lucru va facilita o viziune mult mai clară a operațiunilor zilnice ale participanților din această regiune și ne oferă o agilitate incredibilă în ceea ce privește posibilitatea de a oferi diferite opțiuni [Comandamentului european al SUA] și facilitând capacitatea de a oferi aceste opțiuni mai sus [pe scara ierarhică], în cazul în care se cere să facă acest lucru”, a adăugat Harrigian.

Aeronavele fără pilot staționate în România fac parte din Grupul 25 de Atac (25th Attack Group – ATKG) al Forțelor Aeriene ale SUA, o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acționat în Orientul Mijlociu, în aria de operațiuni a Comandamentului Central al SUA. În acest moment, grupul de atac efectuează misiuni în zona Comandamentului European al Statelor Unite pentru a sprijini operațiunile împotriva adversarilor cu un nivel tehnologic similar.

Cu o rază de acțiune de 1850 de kilometri, dronele MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii pot acoperi întreg bazinul Mării Negre.

Dronele MQ-9 Reaper au mai fost la Câmpia Turzii și în anii precedenți, însă doar pe perioade scurte de timp, fiind transferate temporar, în mai multe rânduri, de la baza Miroslawiec din Polonia în România.