ApărareȘtiri

Columbia și Argentina analizează posibilitatea achiziției de avioane F-16 la mâna a doua din Danemarca

Avion de lupta F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Regale Daneze (NATO Air Command)

Argentina și Columbia analizează posibilitatea achiziției de avioane F-16A/B MLU Fighting Falcon pe care Forțele Aeriene Daneze urmează să le înlocuiască cu aeronave de generația a cincea F-35 Lightining II. Potrivit publicației sud-americane Pucara, ar fi vorba de 12 avioane pentru Argentina și 6 pentru Columbia, la un preț de 15 milioane de dolari per aparat, incluzând piese de schimb, dar fără armament și echipamente conexe.

Argentina a cerut o ofertă suplimentară pentru rachete aer-aer și aer-sol, precum și cel puțin o aeronavă-cisternă Boeing KC-135R Stratotanker pentru realimentarea în zbor aparatelor Fighting Falcon. Guvernul de la Buenos Aires va analiza stare tehnică a avioanelor și speră să ia o decizie privind achiziția de noi avioane de luptă în 2022. Argentina mai are în vedere și oferta chineză pentru aparate JF-17 (proiect sino-pakistanez derivat din MiG-21).

Forțele Aeriene Argentiniene sunt într-o situație critică, cu majoritatea avioanelor consemnate la sol din cauza lipsei pieselor de schimb și a uzurii. Cele câteva A-4AR Fightinghawk funcționale, împreună cu avioanele de antrenament FMA IA-63 Pampa sunt singurele aparate de luptă cu reacție din dotarea aviației argentiniene, după retragerea aparatelor Mirage III, Mirage V și IAI Nesher în 2015. Mai mult, țara sud-americană se confruntă cu un embargoul privind transferurile de arme impus de Marea Britanie în urma războiului din Insulele Falkland (1982).

Pe de altă parte, Columbia negociază achiziția a șase avioane și, în zilele următoare, o delegație din cadrul Forțelor Aeriene Columbiene urmează să sosească în Danemarca pentru a analiza starea avioanelor.

În cazul în care tranzacția se va concretiza, aparatele Fighting Falcon la mâna a doua voi înlocui aeronavele IAI Kfir, care urmează să fie retrase din uz. Aviația columbiană speră că avioanele daneze vor ușura trecerea la avansată variantă de F-16: Viper, pe care Guvernul de la Bogota vrea să le achiziționeze.

Umbrela Strategică a relatat încă din luna noiembrie că danezii intenționează să vândă între 16 și 24 de avioane de luptă F-16 uzate.

În acest moment, Forțele Aeriene Regale Daneze dispun de are în acest moment 33 de aparate monoloc de tip F-16A și 11 biloc de tip F-16B MLU, care au fost modernizate cu echipamente noi la un nivel practic similar cu Block 50.

Atât în ​​Argentina, cât și în Columbia estimează că ar mai putea utiliza avioanele daneze între 10 și 15 ani fără probleme majore.

În ultimul an, o serie de țări au vândut ori și-au anunțat intenția de a vinde avioane F-16 uzate, în contextul în care o serie de forțe aeriene occidentale au început să treacă la avioanele de generația a cincea, astfel că piața este inundată de avioane de luptă retrase din uz. Pentru multe țări cu bugete limitate, costurile reduse ale aparatelor la mâna a doua reprezintă o ofertă atractivă.

În 2007, Belgia a vândut Iordaniei un număr de 14 avioane F-16 pentru 90 de milioane de dolari. În 2009, Chile a cumpărat 18 avioane F-16 din Olanda, în baza unui acord în valoare de 270 de milioane de dolari.

România a cumpărat avioane F-16 uzate din Portugalia, iar acum vrea să achiziționeze aeronave din Norvegia. Potrivit unor surse din cadrul autorităților militare norvegiene, în urma discuțiilor cu potențiali clienți, țara nordică intenționează să ofere spre vânzare aparate de zbor care mai au cel puțin 1.200 de ore de zbor rămase. Totodată, Norvegia intenționează să vândă și motoare și alte piese de schimb rămase în urma retragerii F-16.