ApărareȘtiri

Cold Response 2020, un amplu exercițiu NATO în zona arctică, este în pericol să fie anulat din cauza coronavirusului – Galerie FOTO

Sursă: Royal Navy

Exercițiul NATO “Cold Response”, care este programat să se desfășoare în zona arctică a Norvegiei, este în pericol să fie anulat din cauza epidemiei de coronavirus, după ce o bază militară din nordul țării scandinave a fost închisă ca urmare a depistării unui caz de infecție cu noul virus, informează site-ul de știri Sudinfo.

  • Aproximativ 15.000 de militari din zece țări, inclusiv Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie, participă la exercițiul “Cold Response 2020”.
  • Scopul manevrelor, care se vor desfășura în nordul Norvegiei, este acela de a testa capacitatea forțelor aliate de a lupta în condiții severe de iarnă.
  • Mai multe exerciții militare internaționale au fost anulate în ultimele zile din cauza coronavirusului.
Harta exercițiului Cold Response (Norwegian Armed Forces – Forsvaret)

Baza Skjold, situată în zona localității Malselv din nordul Norvegia, găzduiește două batalioane ale armatei norvegiene – unul de infanterie și altul de geniu. Cei aproximativ 1.300 de militari din baza Skjold sunt în carantină, după depistarea unui caz de coronavirus la un militar de la această bază, au anunțat autoritățile, joi, cu câteva zile înainte de startul exercițiului “Cold Response”.

Totuși, potrivit purtătorul de cuvânt al armatei norvegiene, colonelul Per Espen Strande, exercițiul militar se va desfășura așa cum a fost planificat.

“Exercițiul se va derula așa cum a fost planificat, din câte știu eu”, a afirmat oficialul norvegian.

Navă fără pilot (Royal Navy)

La exercițiul “Cold Response 2020”, ce se va desfășura în perioada 12-18 martie, în nordul Norvegiei, urmează să participe aproximativ 15.000 de militari din zece țări, inclusiv Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie.

Activități premergătoare exercițiului au început încă din data de 2 martie.

Scopul manevrelor este acela de a testa capacitatea forțelor aliate de a lupta în condiții severe de iarnă.

Vehicul amfibiu de asalt al Pușcașilor Marini Americani în 2016 (Norwegian Armed Forces – Forsvaret)

Statele Unite vor participa cu aproximativ 7,500 de militari, iar Marea Britanie cu peste 2.000 de militari, inclusiv trupe de comando, informează Business Insider și Marina Regală Britanică.

În ultimele zile, în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus, mai multe exerciții militare din întreaga lume au fost anulate.

Pe măsură ce virusul continuă să se răspândească, țările care organizează exerciții ar putea deveni reticente să găzduiască mii de militari, în special din alte state afectate mai grav de coronavirus.

Totuși, Defender Europe 20, unul dintre cele mai ample exerciții NATO după Războiul Rece, va continua în pofida temerilor generate de epidemie.

Trupe de comando britanice (Royal Navy)

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat miercuri că alianța transatlantică pregătește planuri de urgență în cazul în care epidemia afectează direct forțele participante, însă pentru moment exercițiul va continua, informează The Defense Post.

“Desigur, monitorizăm și urmărim foarte îndeaproape situația, deoarece acest lucru poate avea consecințe și pentru NATO”, a afirmat Stoltenberg, după ce a participat la o întâlnire a miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană, desfășurată la Zagreb.