ApărareȘtiri

Cold Response 2020, un amplu exercițiu NATO în zona arctică, a fost anulat din cauza coronavirusului

Sursa: Norwegian Armed Forces - Forsvaret

Exercițiul NATO “Cold Response”, care era programat să se desfășoare în zona arctică a Norvegiei, a fost anulat din cauza epidemiei de coronavirus, au anunțat miercuri autoritățile militare norvegiene, informează site-ul publicației Le Parisien.

“Coronavirusul a scăpat de sub control”, a declarat șeful Centrului de Operațiuni al Armatei Norvegiene, Rune Jakobsen. “Vrem să conservăm capacitățile de luptă ale armatei, astfel încât să putem sprijini societatea în vremurile tulburi care vin”, a adăugat oficialul.

Săptămâna trecută, o bază militară din nordul țării scandinave a fost închisă ca urmare a depistării unui caz de infecție cu noul virus.

În Norvegia au fost confirmate până în acest moment 440 de cazuri de coronavirus, potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins.

Harta exercițiului Cold Response 2020 (Norwegian Armed Forces – Forsvaret)

De altfel sâmbătă, Finlanda a anunțat că va renunța să mai trimită 400 de militari, care urmau să participe la exercițiu, potrivit Defense Post.

La exercițiul “Cold Response 2020”, ce urma să se desfășoare în perioada 12-18 martie, în nordul Norvegiei, urmau să participe aproximativ 15.000 de militari din zece țări, inclusiv Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie.

Activități premergătoare exercițiului au început încă din data de 2 martie.

Scopul manevrelor era acela de a testa capacitatea forțelor aliate de a lupta în condiții severe de iarnă.

Sursă: Royal Navy

În ultimele zile, în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus, mai multe exerciții militare din întreaga lume au fost anulate.

Pe măsură ce virusul continuă să se răspândească, țările care organizează exerciții ar putea deveni reticente să găzduiască mii de militari, în special din alte state afectate mai grav de coronavirus.

Totuși, Defender Europe 20, unul dintre cele mai ample exerciții NATO după Războiul Rece, continuă în pofida temerilor generate de epidemie, însă nu este exclusă posibilitatea anulării, mai ales că o serie de oficiali de rang înalt din state NATO au contactat virusul.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat săptămâna trecută că alianța transatlantică pregătește planuri de urgență în cazul în care epidemia afectează direct forțele participante, însă pentru moment exercițiul va continua.

“Desigur, monitorizăm și urmărim foarte îndeaproape situația, deoarece acest lucru poate avea consecințe și pentru NATO”, a afirmat Stoltenberg.