IntelligenceȘtiri

Cloud-ul guvernamental a primit primul aviz pozitiv în Parlament, legea este în procedură de urgență

Foto: forbes.ro

Legea prin care se aprobă OUG privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice a primit primul raport de admitere în Parlament, în urma votului dat de Comisia pentru apărare a Senatului, în prima ședință din actuala sesiune parlamentară.

Avizul Comisiei pentru apărare a fost dat înaintea termenului -limită și probabil este un semnal pentru accelerarea procedurilor având în vedere având în vedere că termenul de adoptare tacită a legii în camera legislativă superioară este de 25 septembrie.

Proiectul de lege a fost promovat în procedură de urgență la solicitarea guvernului în ultimele zile ale primei sesiuni legislative a anului.

Proiectul cloud-ului guvernamental are avizul CSAT. Camera Deputaților va fi cameră decizională.

Legea, care a stârnit unele îngrijorări în opina publică, prevede înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea unei infrastructuri de tip cloud, denumită Platforma de cloud guvernamental, destinată utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice.

SRI și STS vor fi între instituțiile care administrează cloud-ul, un proiect finanțat cu peste 500 de milioane de euro din PNRR.