InfrastructurăȘtiri

Ciucă: Pe canalul Bâstroe, s-a dragat mai mult decât s-a convenit

Navele ucrainene au dragat pe canalul Bâstroe ”mai mult decât era agreat” cu România, a declarat premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu televizat.

”Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat, şi anume 3,5 metri adâncime. Anul trecut, ţinând cont de nevoia de export de grâne din Ucraina, s-a cerut un acord pentru a putea să se dragheze în zona localităţii, a portului Ismail, ceea ce s-a şi aprobat (…) Acum, pentru a putea să clarificăm, este nevoie de datele oficiale de la fiecare instituţie. Am putut să vedem că există evidenţe clare că adâncimea este mai mare de 3,5 metri, ceea ce trebuie clarificat”, a spus Ciucă, la Antena 3.

El a vorbit despre întâlniri bilaterale, care vor avea loc ”în perioada următoare”, unde vor fi ”deschis şi onest pe masă toate datele şi informaţiile” și care ar trebui să identifice ”soluțiile în plan bilateral” pentru protejarea Deltei Dunării, un patrimoni natural nu doar al României, ci și european, mondial.

Întrebat ce măsuri se vor lua dacă se va constata că Ucraina a încălcat înțelegerea pentru dragarea canalului Bâstroe, Ciucă a făcut trimitere la rezolvarea ”în forumurile internaționale”care se ocupă de soluționarea încălcării tratatelor.

Ciucă a susținut că este preluarea și specularea politică a subiectului este ”nefirească” și a remarcat că România va sprijini în continuare Ucraina, dar și că patrimoniul Deltei Dunării trebuie protejat.