InfrastructurăȘtiri

China susține că medicamentul Favipiravir este eficient contra COVID-19/ Japonia atrage atenția asupra efectelor secundare

US FDA, Twitter

Ministerul Științei și Tehnologiei din China a anunțat recent că studiile clinice cu favipiravir – ingredientul activ din medicamentul antigripal Avigan, produs de o divizie a conglomeratului nipon Fujifilm – a demonstrat „rezultate foarte bune” în tratarea coronavirusului COVID-19, însă doctorii japonezi avertizează că Avigan trebuie utilizate cu mare atenție din cauza efectelor secundar serioase, care ar putea provoca malformații fetale în cazul utilizării de femei însărcinate.

Potrivit cercetătorilor chinezi, favipiravir, ingredientul activ din medicamentul antigripal Avigan, aprobat pentru utilizare clinică în Japonia în 2014, nu a demonstrat reacții adverse evidente în urma studiilor clinice, epicentrul pandemiei, relatează publicația El Periodico.

Sursa: China Xinhua News, Twitter

În urma studiilor, ce au inclus aproximativ 200 de pacienți de la Wuhan, cercetătorii au ajuns la concluzia că medicamentul este „foarte sigur și clar eficient”, a declarat Zhang Xinmin, directorul Centrului Național pentru Dezvoltare Biotehnologică din cadrul Ministerul Științei și Tehnologiei din China.

Rezultatele studiilor efectuate la Wuhan arată că, în cazul pacienților tratați cu favipiravir, febra s-a ameliorat în medie în 2,5 zile, față de 4,2 zile în cazul celorlalți pacienți, iar simptome, precum tuse, au dispărut cu 1,4 zile mai devreme decât la cei care nu au luat medicamentul.

Cu toate acestea, Japonia a fost reticentă în utilizarea acestui medicament, deoarece mai multe studii indică faptul că ar putea provoca malformații fetale și avorturi.

Potențialul său de a provoca malformații fetale este unul dintre motivele pentru care Avigan nu este utilizat pentru a trata gripa în mod uzual, informează publicația Financial Times.

Autoritățile de reglementare din Japonia au aprobat Avigan în 2014, dar medicamentul poate fi fabricat și distribuit doar la cererea Guvernului pentru utilizare în cazul unei epidemii cu un nou virus gripal.

Guvernul japonez deține un stoc de medicamente Avigan pentru aproximativ 2 milioane de persoane.

Alte medicamente testate pentru coronavirus sunt remdesivir, dezvoltat Gilead Sciences, și Kaletra, un medicament anti-HIV dezvoltat de compania AbbVie.