EnergieInfrastructurăȘtiri

China lansează primul său reactor nuclear „Made in China”

Sursa: Xinhua

China a lansat vineri primul său reactor nuclear produs local, Hualong One, un pas semnificativ în eforturile regimului de la Beijing de a deveni independent față de tehnologia occidentală, relatează publicația Capital.fr și Agence France Presse.

Reactorul atomic, care a fost conectat vineri la rețeaua electrică națională, poate produce aproximativ 10 miliarde kWh de energie electrică pe an și ar urma să reducă emisiile de carbon cu 8,16 milioane tone, potrivit Corporației Naționale Chineze pentru domeniul nuclear (CNNC) ).

China sparge astfel „monopolul tehnologiei străine în domeniul nuclear”, susține CNNC într-un comunicat.

Sursa: Xinhua

Centralele atomice chineze au furnizat doar 5% din necesarul de energie electrică al țării în 2019, potrivit Administrației Naționale a Energiei de la Beijing, dar se preconizează că această pondere va crește pe măsură ce China se va apropia de atingerea obiectivului de a fi neutră în materie de emisii de carbon până în 2060.

Reducerea dependenței de tehnologia occidentală în sectoarele strategice, cum ar fi cel al energiei atomice, este un obiectiv central al strategiei chineze „Made in China 2025”.

Miliarde de dolari sub formă de ajutoare de stat au fost date companiilor chineze pentru a atinge acest obiectiv, o politică care irită partenerii comerciali ai Chinei și care a declanșat un război comercial cu Statele Unite.

Lucrările pentru dezvoltarea reactorului Hualong One au început în 2015 şi alte şase reactoare sunt în prezent în construcţie, în China şi în străinătate, a precizat CNNC.

China dispune de 47 de centrale atomice, care au o capacitate cumulată de 48,75 milioane de kilowaţi, fiind pe locul al treilea în lume în privința energiei nucleare, după Statele Unite şi Franța.