ApărareȘtiri

China dezvoltă ogive electromagnetice ce pot fi transportate de rachete hipersonice

Sursa: EMP Task Force on National and Homeland Security

China dezvolte ogive care emit impulsuri electromagnetice (EMP), ce pot paraliza comunicațiile și echipamentele electronice, și ar putea echipa rachetele hipersonice cu astfel de arme, potrivit unui raport întocmit de o organizație americană de cercetare EMP Task Force on National and Homeland Security, relaterază The Washington Times.

Dr. Peter Pry, fost oficial CIA, iar actualmente director al organizației EMP Task Force on National and Homeland Security, a declarat în raport că regimul de la Beijing are la dispoziție arme electromagnetice concepute să distrugă sau să deterioreze toate componentele electronice pe zonă întinsă. Pry consideră că amenințare EMP reprezentată de China ar putea deveni și mai periculoasă dacă astfel de arme sunt lansate cu ajutorul rachetelor hipersonice.

“China este pe cale să se desfășoare sau a desfășurat deja arme hipersonice, care ar putea fi înarmate cu focoase nucleare sau non-nucleare capabile să emită EMP, sporind în mare măsură amenințarea reprezentată de atacuri surpriză împotriva forțelor americane din Pacific și împotriva Statelor Unite”, a afirmat Pry într-un raport publicat săptămâna trecută.

Potrivit lui Pry, echiparea rachetelor sale balistice și hipersonice cu ogive care emit impulsuri electromagnetice ar transforma radical poziția strategică a Beijingului, prin faptul că ar permite Chinei să efectueze în caz de război un “Pearl Harbor electromagnetic”.

Armele hipersonice zboară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului și pot manevra pentru a evita interceptarea.

Beijingul a anunțat că a dezvoltat o armă hipersonică, cunoscut sub numele de DF-17, care urmează să fie introdusă în curând în dotarea forțelor armate chineze.

Armele hipersonice reprezintă o problemă pentru capacitățile senzoriale actuale ale arhitecturii de apărare antirachetă, deoarece armele hipersonice sunt mai rapide decât rachetele balistice, astfel că sunt mai greu de reperat și de urmărit de senzorii actuali plasați pe orbite geostationare. Mai mult, spre deosebire de rachetele balistice, care au o traiectorie predictibilă, armele hipersonice sunt manevrabile în zbor, ceea ce înseamnă că pot evita detectarea de către senzorii de la sol.