ApărareȘtiri

Un singur cetățean român evacuat până acum din Afganistan. Restul nu au putut ajunge la aeroport

Un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, a fost evacuat din Afganistan cu aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române. Românul este prima persoană despre care Ministerul Apărării Naționale anunță că a fost preluată cu aeronava care a decolat pentru a aduce acasă cetățenii români care solicită repatrierea din Afganistan.

”Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții de miercuri, 18 august, pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță și a evacuat un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, care a solicitat repatrierea. Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde va staționa în perioada următoare, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. Cetățeanul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române”, anunță Ministerul Apărării Naționale, într-o postare de Facebook însoțită cu mai multe imagini de la acțiunea de evacuare.

”Condițiile de securitate deosebit de dificile din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei militare pe aeroport. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”, mai arată oficialii statului român.

Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport, potrivit MApN.

”Este de subliniat că situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică. MApN este în permanentă legătură cu celelalte structuri cu responsabilități în gestionarea crizei astfel încât evacuarea, protecția și transportul persoanelor să se desfășoare în condiții de siguranță”, mai arată sursa citată.

O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat marți, 17 august, pentru a efectua o misiune de urgență având drept scop evacuarea cetățenilor români din Afganistan. La bordul aeronavei se află, pentru protecție, o echipă a Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României. De asemenea, un avion C-27 J Spartan este pregătit să decoleze pentru repatrierea cetățenilor români evacuați din Afganistan în alte locații cu aeronave ale NATO.

Misiunea se efectuează la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a deteriorării situației de securitate din Afganistan.