ApărareȘtiri

Certificarea detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România pentru poliție aeriană, va fi realizată pe 3 septembrie

Avion de luptă CF-188 Hornet (Sursa: RCAF/Twitter)

Ceremonia de certificare NATO a celui de-al patrulea detașament al Forțelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România în vederea executării serviciului de Poliție Aeriană Întărită, va avea loc pe data de 3 septembrie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Detașamentul canadian, format din 145 de militari (piloți și personal tehnic) cu șase aparate CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militarii aparținând Forțelor Aeriene Române, cu avioane F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

Detașamentul canadian este format din aproximativ 145 de piloți și membrii ai personalului tehnic, cu șase aeronave CF-188 Hornet.

Aceasta este cea de-a patra rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018 și 2019. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Cel mai recent, cinci aeronave CF-188 din Canada au efectuat misiuni de poliție aeriană în România în perioada 1 septembrie 2019-1 ianuarie 2020.

Misiunile de Poliția aeriană îmbunătățită a NATO fac parte din Măsurile de asigurare ale Alianței, introduse în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia.