ApărareȘtiri

Cel puțin 19 morți după un accident petrecut în cursul unui exercițiu naval iranian FOTO

Nava Konarak (Mohammad Shaltouki, Fars News Agency)

O navă iraniană de suport logistic a fost lovită accidental de o rachetă lansată de o altă navă iraniană în timpul unui exercițiu militar desfășurat duminică în Golful Oman, au anunțat autoritățile de la Teheran, care au precizat că 19 persoane au decedat, iar alte 15 sunt rănite, relatează Le Monde și The Guardian.

Potrivit televiziunii iraniene de stat, nava de suport logistic Konarak – clasa Hendijan – a fost lovită de o rachetă “după ce a mutat o țintă de exercițiu” și a rămas în apropierea țintei. 

Nava Konarak înainte de accident (Fars News Agency)

Autoritățile militare din Iran au anunțat că a fost deschisă o anchetă pentru a stabili cauza accidentului.

Incidentul s-a produs duminică după-amiază în apropiere de portul Jask, la aproximativ 1.200 de kilometri sud-est de Teheran.

Fabricată în Olanda, nava Konarak a fost cumpărată de Iran înainte de Revoluția Islamică din 1979. Cu o lungime de 47 de metri, nava este echipată cu patru rachete și are în mod normal un echipaj format din 20 de oameni. Televiziunea de stat nu a specificat numărul oamenilor aflați la bord în momentul producerii accidentului.

Jurnalistul Mohammad Shaltouki de la agenția de știri Fars a postat mai multe imagini cu nava grav avariată.

Accidentul s-a produs pe fondul tensiunilor puternice între Statele Unite și Iran, care s-au acutizat după ce Administrația Donald Trump au denunțat, în mod unilateral, acordul nuclear dintre Teheran și marile puteri, iar apoi a impus sancțiuni economice severe împotriva Iranului.