ApărareȘtiri

Cehia intenționează să achiziționeze obuziere autopropulsate Caesar: Valoarea contractului: peste 200 de milioane de euro

Obuzier autopropulsat 8x8 Caesar (Nexter)

Ministerul Apărării din Cehia intenționează să cumpere 52 de obuziere autopropulsate Caesar 8×8 de la producătorul francez Nexter Systems, valoarea contractului fiind de aproximativ 240 de milioane de euro, a anunțat ministrul Apărării, Lubomír Metnar, potrivit Radio Prague International.

Autoritățile din Cehia speră ca un contract să fie semnat până la sfârșitul anului 2020, după mai multe runde de negocieri.

Metnar a spus că obuzierul autopropulsat Caesar s-a încadrat cel mai bine din punctul de vedere al cerințelor tehnice și al prețului.

În urma achiziționării de sisteme moderne, actualele obuziere ale armatei cehe – 152mm SpGH DANA – vor fi retras din uz, neexistând planuri de a le vinde.

Obuzierul autopropulsat Caesar are un tun de calibru 155mm/L52, care are o cadență de foc de 6 obuze/minut și o bătaie de până la aproximativ 40 de kilometri cu muniția standard și de 55 de kilometri cu VLAP (Very Long-range Artillery Projectile).

Există două variante de șasiu: 6×6, cu o greutate de mai puțin de 18 tone; 8×8, cu o greutate de 32 de tone.

În varianta inițială, sistemul de artilerie a fost montat pe un șasiu 6×6 Renault Sherpa 5, însă poate fi montat și pe alte șasiuri de camioane 6×6 și 8×8.

Obuzier autopropulsat 6×6 Caesar (Nexter)

Armata cehă trece în prezent printr-un proces de modernizare, iar guvernul intenționează să sporească cheltuielile militare pentru a atinge pragul de 2% din PIB convenit de NATO.

Nu este prima dată când Ministerul Apărării lucrează cu Nexter. În urmă cu un an, Praga a anunțat semnarea unui contract important pentru achiziția de șaizeci de vehicule blindate Titus, care sunt realizate de compania cehă Eldis în colaborare cu Nexter.

Valoarea contractului se ridica deja la peste 6 miliarde de coroane cehe, adică aproximativ 240 de milioane de euro. Livrarea vehiculelor este programată pentru 2022.