ApărareȘtiri

”Cea mai puternică” navă de război a flotei Chinei, după portavioane, a fost introdusă oficial în serviciu activ

Sursa: southfront.org

Distrugătorul Nanchang, cea mai puternică navă de război a flotei chineze, după cele două portavioane, a fost introdus oficial în serviciul activ, a anunțat mass-media guvernamentală chineză.

Observatorii au comentat că introducerea în serviciu activ a distrugătorului, cu un deplasament de 10.000 de tone, greutate comparabilă cu a crucișătoarelor americane din clasa Ticonderoga, reprezintă un pas înainte către dezvoltarea de către Beijing a unei forțe navale oceanice, capabilă să opereze departe de țărmurile sale, în vestul Oceanului Pacific.

Nava, prima din clasa Tip 055, cu o lungime de 180 de metri și o lățime de 20 de metri, este echipat cu un sistem de lansare verticală, cu 112 celule, pentru rachete de croazieră, antinavă, antiaeriene și antisubmarin, potrivit publicației chineze Global Times.

Pentagonul a clasificat nava ca fiind un crucișător, nu un distrugător, iar Collin Koh, un cercetător de la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat pentru The Japan Times că distrugătorul este „de departe cea mai puternică navă de suprafață” din flota chineză.

Un expert naval chinez, citat de Global Times, a explicat că distrugătorul Nanchang ar putea fi utilizat pentru a acompania nava Liaoning, primul portavion al Chinei.

Introducerea acestei nave reflectă o transformare majoră a forțelor navale chineze într-o flotă oceanică, despre care Beijingul susține că este necesară pentru a garanta securitatea și interesele Chinei.

În timpul președinției lui Xi Jinping, Beijingul a inițiat o campanie masivă de modernizare a forțelor armate chineze, în contextul relațiilor tensionate cu Statele Unite, Japonia și vecinii din zona Mării Chinei de Sud.

În 2017, Xi s-a angajat să finalizeze modernizarea forțelor armate ale Chinei până în 2035 și până în 2050 să clădească o armată „de clasă mondială” capabilă să câștige confruntări pe toate teatrele de război.