ApărareȘtiri

Cea de-a patra ediție a exercițiului româno-ucrainean Riverine 2021 se va desfășura în regiunea Odessa

Monitorul "Mihail Kogălniceanu" (Forțele Navale Române)

Exercițiul bilateral româno-ucrainean Riverine 2021, la care participă forțele navale și ale pazei de coastă din cele două țări, se va desfășura toamna aceasta în regiunea Odessa din sudul Ucrainei, informează agenția de știri Ukrinform.

„O conferință privind planificarea exercițiului ucraineano-român Riverine 2021 a avut loc la Odessa. Al patrulea exercițiu al Marinei Ucrainene și al Forțelor Navale Române va avea loc în această toamnă”, a transmis serviciul de presă al Ministerului Apărării de la Kiev.

Scopul principal al exercițiului este consolidarea securității regionale, îmbunătățirea nivelului de interacțiune și compatibilitate în domeniul naval a țărilor participante, au precizat autoritățile militare ucrainene.

Din partea Ucrainei vor participa un grup de monitoare, un dragor portuar, o navă de asalt amfibiu, o unitate de infanterie marină și aviație navală; în timp ce România va fi reprezentată de vedete blindate și de patrulare, un dragor portuar, precum și o unitate de infanterie și un elicopter IAR-330 Puma Naval.

În plus, la exercițiu vor participa unități ale Gărzii Maritime din cadrul Serviciului de Pază a Frontierei de Stat din Ucraina și ale Poliției Române de Frontieră.

Prima ediție a exercițiul Riverine s-a desfășurat în anul 2018, reprezentând un semn al aprofundării relațiilor româno-ucrainene în urma anexării regiunii Crimeea de către Rusia.