IntelligenceOpinii

Ce strategie de informații au puterile lumii în Ucraina?

Cristian Barna este profesor universitar dr., expert în studii de securitate și intelligence

Invazie militară în Ucraina a fost anunțată de președintele Joe Biden, ca fiind foarte bine documentată de către serviciile de informații americane, pentru data de 16 februarie 2022. În discursul său, Joe Biden făcea referire la informații clasificate (imagini din satelit cu mișcările de trupe rusești de la granița Ucrainei, atacuri cibernetice dejucate, acțiuni ale trolilor ruși etc) pe care a decis să le dea publicității pentru a demonstra veridicitatea anunțului său.

Invazia militară rusă nu a avut loc în 16 februarie 2022, parcă doar pentru a vedea consternarea analiștilor și mass media americane față de neadeverirea informațiilor declasificate de către Joe Biden cu o zi înainte.

Și totuși, se pare că invazia are loc! Când? O săptămână mai tărziu! De ce spun că “se pare”? Nu pentru că nu avem un conflict militar în Ucraina ci, pentru că, în prima zi a conflictului, majoritatea informațiilor despre ce se întâmplă acolo au apărut pe Twitter sau alte rețele de socializare care nu aveau nici pe departe acuratețea, greutatea și legitimitatea informațiilor declasificate prezentate de către Joe Biden cu o săptămână înainte!

Nu am avut nici măcar informații oficiale difuzate de autoritățile ucrainiene, decât informații de la civili sau ziariști, preluate folosindu-se sintagma “se pare că”! De ce nu avem o celula de criza a guvernului ucrainian care să ofere informații ziariștilor străini acreditați la Kiev sau poziții oficiale documentate cu capabilitățile dislocate de armata rusă pe teritoriul Ucrainei?

Unde sunt imaginile din satelit atât de precise cu mișcările de trupe de la granița Ucrainei? De ce nu avem imagini satelitare la fel de precise cu mișcarea trupelor ruse în interiorul Ucrainei? De ce nu avem imagini oficiale cu acele sute de soldați rusi despre care se afirmă că au fost uciși?

Unde sunt cei 190.000 de soldați rusi masați la granița de est a Ucrainei? Au intrat toți pe teritoriul Ucrainei? Atunci de ce nu avem imagini cu direcția acestora de deplasare? Sunt totuși 190.000 de soldați (nu doar patru, cum sunt cei prezentați că fiind reținuți de armata ucraineană) cu tancuri și camioane nu furnici care nu pot fi detectate din satelit!

Acum, toate aceste întrebări nu sunt pentru a duce în derizoriu gravitatea acestei invazii militare! Însuși anunțul lui Putîn din dimineața invaziei ne demonstrează că aceasta a început! Întrebarea care se pune însă este daca Rusia este atât de puternică informativ întrucât ecranează culegerea de informații despre mișcările de trupe pe teritoriul Ucrainei!

Înseamnă că atunci când am văzut imagini cu masarea trupelor ruse la granița Ucrainei este pentru că serviciile lor de informații au dorit să le vedem, nu datorită destoiniciei serviciilor de informații ucrainiene sau occidentale! Sunt serviciile de informații ucrainiene sau occidentale la fel de “oarbe” sau “luate prin surprindere” ca și în 2014, în privință “omuleților verzi” din estul Ucrainei?

În caz contrar, cred că trebuie cel puțîn să fim asigurați că aceste informații există, dar că nu pot fi date publicității (poate pentru a nu devoala informații acționabile care pot asigura surpriza strategică împotrivă trupelor ruse)!

Pentru că avem nevoie de astfel de informații acționabile și numai pentru a le prezenta Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, pentru a lua o decizie nu doar de condamnare a invaziei militare ci de protejare, cu forță armelor dacă este necesar, a unui stat suveran atacat de un stat străîn!